Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarkåren starkt kritisk

Att varg kan komma att placeras ut i Gävle kommun framkallar olika reaktioner. Jägarnas Riksförbund vill helt enkelt inte ha mer varg i länet, punkt slut.

Annons

Rovdjursföreningen pekar å andra sidan på att inaveln måste minska.

– Jag tycker inte om det alls. I princip är varenda jägare emot det, säger Leif Antonsson ordförande i Jägarnas Riksförbund i Gävleborg.

Han medger att inaveln i stammen kanske inte går att lösa på annat sätt än via inplantering. Men påpekar att det finns en risk med att stammen blir för stor.

Enligt honom skulle ett ökat vargantal kunna medföra att älgstammen försvagas. Det skulle också innebära slutet för jakt med lösa hundar.

Hårt för hundägare

– Det är ett fördärv för dem som har hundar. Det är inte roligt att köpa en bra jakthund för mellan 10 000–12 000 och se den bli tagen av varg, säger han.

Men den stora inavelsgraden i vargstammen är ett problem.

– Ska man hålla vargstammen helt frisk måste det hela tiden komma in nya vargar, berättar Anders Ekholm på Svenska Rovdjursföreningen i Gävleborg.

Men i stället för att inplantera varg ser han hellre att det tillåts revir i renbetesområdet för att förbättra kontakten mellan det finsk-ryska och skandinaviska beståndet på naturlig väg.

Mer läsning

Annons