Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan vill att fler lär sig teckenspråk

/
  • Jan Leander är döv, och pratar bara teckenspråk. Både han och hans mamma Sara Leander vill att cheferna förstår vikten av att all personal kan kommunicerar med de boende. Om hans kontaktperson inte är där brukar han vänta med att be om hjälp. ”Personalen är inte så duktig på teckenspråk”, säger Jan, men räknar upp fyra som kan.

– Jag vill att fler blir duktiga på teckenspråk där på gruppbostaden, säger Jan Leander, 46 år, som är döv.

Utan språkstödet från hans kontaktperson tror hans mamma Sara att det hade gått illa.

Annons

– Då skulle han sitta på mentalsjukhus, och jag med, säger hon.

I dag fungerar tillvaron bra för Jan Leander. Han jobbar på Samhall, i en verkstad och lagar maskiner och har sin egen lägenhet intill gruppbostaden.

Han deltar i aktiviteter och flera gånger i veckan träffar han sin kontaktperson, som själv är döv och talar teckenspråk. Han brukar kolla om hennes bil är där, innan han går dit.

– Han har psykologiskt stöd och ibland praktiskt med papper och framför allt har han möjlighet att använda sitt eget språk. Han har fått prata och reda ut sin ångest, det är jätteviktigt, säger mamma Sara Leander.

Men det har inte alltid fungerat lika bra som nu. Det fanns en tid då Jan var mer instängd, då han undvek gruppbostaden. Han har tidigare klassats som autistisk men det har aldrig gjorts någon ordentlig utredning.

Sara Leander är övertygad om att det är möjligheten att få kommunicera på sitt eget språk som har hjälpt Jan. Och hon önskar att fler skulle få den möjligheten.

– Jag har upplevt att cheferna inte riktigt har förstått vikten av att personalen får kunskap och undervisning om dövas villkor, säger hon, som själv har lärt sig teckenspråk.

Men hon är noga med att tala om att det i övrigt är ett bra gruppboende.

– Det är inte fråga om vanvård, de får all möjlig fysisk vård och hjälp, det är fräscht och fint och mycket aktiviteter, men det är språket som behövs.

Mer läsning

Annons