Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne Elvelid från Gävle var i Bryssel vid terrorattacken

/

Under tisdagsmorgonen utsattes Bryssel för två terrorattacker. En på flygplatsen Zavantem och en annan på tunnelbanestationen Maalbeek.
– Det känns obehagligt, vilken kollega som helst hade kunnat vara på tunnelbanan, säger Gävlebon Janne Elvelid som jobbar i Bryssel.

Annons

När Arbetarbladet når Janne Elvelid passerar han precis gränsen till Holland. Under onsdagen var det tänkt att han skulle flyga till New York för att fira påsklov med familjen. Men flygbolaget bokade om hans resa från Amsterdam och all kollektivtrafik i Bryssel är avstängd. Det och räddningsfordonen på gatorna gör att det är svårt att ta sig fram.

Därför tog han taxi från Bryssel till Amsterdam.

Det var först när Janne Elvelid kom till sin arbetsplats på tisdagsmorgonen han fick veta vad som hänt. Då hade han en stund tidigare gått på tunnelbanan två stationer från Maalbeek. Stationen som bara en halvtimme efteråt utsattes för en explosion som ska ha dödat minst 15 personer.

– Vi fick inte gå ut från kontoret och vi fick höra att barn inte fick lämna sina skolor, säger Janne Elvelid.

Men det var genom sin fru i Gävle som han fick reda på vad som hänt.

– Min franska är knagglig, så jag har fått information via svenska medier som varit excellent snabba, säger han.

Janne Elvelid jobbar med digitaliseringsfrågor för EU-kommissionen. Därför veckopendlar han till Bryssel från Gävle där han bor med sin familj.

– Jag har ägnat en stor del av dagen åt att meddela nära och kära att jag är ok. De har varit oroliga såklart, men jag hann ringa barnen innan de fick veta vad som hänt via nyheterna, säger han.

Det råder en hög säkerhet i Bryssel även i vanliga fall. Polisen är tyngre beväpnad än i Sverige och militär bevakar olika representationskontor. Så den nivån är man van vid i Bryssel, enligt Janne Elvelid. Efter attacken i Paris höjdes nivån ytterligare. Själv har han aldrig oroat sig på flygplatser och liknande ställen. Och han hoppas att han inte kommer känna sig rädd i framtiden heller.

– Tyvärr är det ju det de eftersträvar. Men man vill ju inte ha ett samhälle där alla går runt och är misstänksamma. Vi har ju redan sett bakslagen i Europa, hur gränskontrollerna blir starkare och så vidare, säger han.

Varken han eller hans kollegor känner någon som skadats i tisdagens attack. Och utöver det som visats i media har han heller inte sett hur det ser ut på plasterna där det skedde. Janne Elvelid tror att det kommer riktas hård kritik mot säkerheten på flygplatsen.

Han har inte tänkt på hur det blir när han ska ta sig tillbaka till Bryssel om en vecka. Hans fokus har varit att ta sig till Holland för att kunna genomföra sin New York-resa. Han tycker att det känns skönt att kunna lämna platsen, även om han inte oroar sig.

– Jag tänker att det måste vara en lägre risk i dag än vad det var i går, nu har det ändå hänt redan.

Mer läsning

Annons