Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner, japaner, japaner…

/
  • FÖRST I KÖN. 14-åriga Arvid Edström från Uppsala, klädd i gul peruk och kostym, stod längst fram i den 150 meter långa kön när dörrarna öppnades klockan 18. ”Jag har köat sedan åtta i morse. Jag vill vara säker på att få en bra plats där inne.”

Det var festivalstämning utanför John Bauergymnasiet i Gävle på fredagskvällen när 300 Japanfrälsta ungdomar köade för att komma in på konventet Whatever con:03.
– Kulturen är så annorlunda och cool, maten, spelen, stilen och folket, säger 15-åriga Mimmi Waxin som i går var klädd som en japansk skolflicka.

Annons

I fantasifulla kläder och frisyrer, de flesta inspirerade av japanska serier och tv-spel, och med packade resväskor köade de förväntansfulla deltagarna. Många hade åkt lång väg och köat i flera timmar för att delta i lekar, filmvisningar, teckarstugor, spel och dansa. Men det största skälet till att de kommer till Gävle är för att träffa likasinnade och ha roligt.

– Jag vill bara ha roligt, träffa människor och spela, säger Nicklas Sundin från Uppsala.

Han åker på event i hela Sverige och håller fram armen där han har en hel rad med olika band från andra möten.

– Det blir en livsstil.

Köat sedan klockan åtta

En DJ höll i gång stämningen utanför och spelade musik, mest remixad dataspelsmusik, så att det ekade över hela Sörby urfjäll. Klockan 18 slogs dörrarna upp och deltagarna släpptes in fem i taget. 14-åriga Arvid Edström från Uppsala stod längst fram i den långa kön.

– Jag har köat sedan åtta i morse. Jag vill vara säker på att få en bra plats där inne.

Övernattar i skolans lokaler

Gustav Holmgren i rosa geishakläder från Lycksele och Sandra Lindgren från Uppsala såg nykära ut. De träffades på ett Japankonvent i Uppsala och har varit ett par sedan dess.

– Vi träffas oftast på konvent och så håller vi kontakten via telefon och nätet, säger Sara Lindgren.

Konventet ordnas av en ideell förening och pågår fram till söndag kväll. Alla deltagarna övernattar i skolans lokaler.

– Vi sålde slut på alla biljetter, drygt 300 stycken. Det är tredje gången som vi anordnar det här i Gävle. Syftet är bara att ha roligt och träffa människor. På lördagen drar allt i gång på allvar och då ska även rockbandet Seremedy spela, säger Jimmy Tisell, ansvarig för konventet.

Mer läsning

Annons