Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägsmuseet fyller hundra år

/
  • Johan von Oelreich, fordonsmekaniker, och museichefen Robert Sjöö är förväntansfulla inför den stora premiären på 100 års-jublieet.
  • PA 27 gick i bräschen när järnvägen elektrifierades. Nu rullar den igen – för första gången sedan 1998.

På lördagen öppnar Sveriges Järnvägsmuseum för hundrade gången.
"Nördvisning" för de allra mest passionerade tågentusiasterna på fredagen och stor invigning på lördagen står på schemat.

Annons

Perrongen där Järnvägsmuseet kan ta emot besökare som hämtas med – just det – tåg, är utbyggd. De förväntar sig nämligen en rejäl tillströmning på lördagen när det är säsongspremiär. Ett av Gävles mest unika besöksmål fyller hundra.

– Det kan bli allt mellan 5 000 till 10 000 besökare.

Och det hänger förstås på vädret.

– Det får inte vara regn, men heller inte för varmt – då stannar väl folk hemma, grillar och gassar i solen i stället för att komma, säger museichefen Robert Sjöö.

De olika ångloken från 1800-talet är förstås dragplåstren men även ett eldrivet lok kan komma att väcka intresse. En PA 27, den första eldrivna variant av lok som fanns i Sverige – 1915 började den rulla och 1950 föll loket i Järnvägsmuseet ägo. Loket drog invigningståget på Malmbanan 1915 när elektrifieringen av järnvägen kom.

Fordonsmekanikern Johan von Oelreich är den som håller PA-loket i gott skick.

– Jag har slagit i gång den igen. Loket har inte varit i gång sedan 1998 så jag har gjort en större översyn på det. Vi har provkört den och den fungera, säger han.

Helena Skärström är programansvarig på museet. Hon vet att folk kommer från hela Sverige, Australien, Tyskland och England på lördag och berättar om smygstarten på fredag – "nördvisningen".

– Det är bland annat engelsmän som bokat in sig, de vill inte missa någon detalj om det här evenemanget eller våra tåg. Man får veta lite mer detaljer och titta närmare. Det blir exklusivt med en grupp på 50 personer.

TEST: Hur mycket tågnörd är du?…

Gör vårt quiz och få svaret!

Mer läsning