Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägsmuseets jubelår slutar med rekord

/
  • Några av alla hundratals barn som var med och firade tio år med Loklekis.
  • Barnens teckningar har satts ihop och bildar världens längsta spök­tåg, säkert runt hundra meter långt.   Legoutställningen...   ... och massor med lok.
  • Mia Lundstedt och Helena Skärström är två av dem som jobbar med den publika verksamheten på järnvägsmuseet.

100 år sedan starten, 100 år sedan järnvägen elektrifierades och tio år med Loklekis.
2015 har varit ett verkligt jubileumsår för Sveriges Järnvägsmuseum som slagit nytt besöksrekord.

Annons

Barnen studsar omkring när lok­råttan bjuder på disco. Bakom den svettiga huvudbonaden döljer sig Mikael Dunker, marknadsansvarig, som tillsammans med Helena Skärström, programansvarig, och Mia Lundstedt, chef över den publika verksamheten, bjuder till när Loklekis firar tio år.

Gratis glass till alla barn, fiskdamm, högläsning och förstås stora och små lok i blickfånget. Det är särskilt trångt kring modelljärnvägen.

– Det här är Sveriges bästa barnmuseum, törs Mia Lundstedt frankt utropa.

Hon har jobbat i Sörby Urfjäll i 16 år. För tio år sedan märkte hon att många småbarnsmammor dök upp vissa dagar. De valde järnvägsmuseet när de öppna förskolorna stängde. Utifrån deras synpunkter utvecklades Loklekis. Något att äta, mikro för att värma medhavd välling, haklappar och annat som krävs med en bebis i famnen. Därifrån till nu, varje onsdag mellan 10-16, har det varit Loklekis. I år till och med dan före dopparedan.

– En satsning för dem vi kallar vardagslediga. Men det är också många förskolor som kommer hit på onsdagar. Sedan brukar mammor och pappor komma på eftermiddagen efter att de hämtat sina barn, berättar Mia Lundstedt.

Genom åren har järnvägsmuseet varit föremål för både hot om nedragningar och flytt. Under Mia Lundstedts tid har det funnits fyra ägare. Men nu är det Trafikverket som står för huvudmannaskapet och ansvaret för samlingarna står inskrivet i verkets direktiv. Järnvägsmuseets tillvaro i Gävle är tryggad.

De senaste fem åren har inneburit besöksrekord varje år. Det senaste slogs redan för en månad sedan. Mia Lundstedt tror att det till slut kommer att kunna landa på 65 000. Men då har järnvägsmuseet också haft draghjälp av två stora jubileer: 100 år efter dess tillkomst som firades 23 maj och 100 år efter järnvägens elektrifiering, då även det klassiska loket Krokodilen kom på besök från Schweiz.

– Vi är åtta personer som arbetar med den publika verksamheten. Ett högkvalitativt gäng som utbildats för att kunna svara för ett så bra värdskap som möjligt. Vi lever för gästerna, försöker vara ett steg före hela tiden, och det ger resultat. Våra undersökningar visar att upp till 70 procent av de som kommer hit gör det utifrån andras rekommendationer, säger hon.

Gävle med omnejd är upptagningsområdet när det gäller de allra minsta. I övrigt har de internationella inslagen blivit allt fler. Till sommarens stora jubileer kom en tågnörd från Australien båda gångerna!

Hur ska ni kunna toppa detta 2016?

– Det är vår avsikt och programmet för nästa år ligger klart för tryckning. Det blir flera nyheter i sommar och även jubileum, spöklovet under hösten firar 15 år, och dieselloket 60 år. Då blir det en nostalgidag med rock n´roll och gamla bilar.

Mer läsning

Annons