Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättekris i landstinget

/

Landstinget står inför sin kanske värsta ekonomiska kris någonsin. Skatteintäkterna beräknas minska med 524 miljoner kronor de kommande tre åren.
Vad gör politikerna då? Jo, stoppar den sparplan som landstingsdirektören tagit fram.
– Det är ingen idé att lägga fram förslag som inte är politiskt genomförbara, säger blivande landstingsrådet Björn Brink (C).

Annons

Den politiska krisen i landstinget Gävleborg är löst. Detta sedan S, C och MP kommit överens om att tillsammans styra landstinget fram till nästa val.

Men den ekonomiska krisen har om något bara förvärrats. Lågkonjunkturen och den internationella finanskrisen slår hårt mot landstinget Gävleborg. I takt med att varslen ökar och fler blir arbetslösa är det färre som betalar skatt och då minskar landstingets viktigaste inkomstkälla.

Den senaste prognosen visar att landstinget i år kommer att få 79 miljoner kronor mindre i skatteintäkter än man räknat med. Nästa år beräknas tappet bli 189 miljoner kronor och hela 256 miljoner kronor året därefter.

Totalt alltså 524 miljoner kronor mindre för landstinget att röra sig med de kommande tre åren.

– Det är ett dramatiskt intäktstapp och ett mycket besvärligt läge som landstinget står inför, konstaterar landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Hur mycket är då 524 miljoner kronor?

Jo, det motsvarar ungefär kostnaden för 1 000 anställda under ett år.

Eller vad det kostar att driva 26 hälsocentraler.

Eller 26 vårdavdelningar med totalt omkring 600 vårdplatser.

Men samtidigt som landstinget står inför vad som kanske är den största ekonomiska utmaningen någonsin väljer politikerna att avvakta.

Den stora strategiska sparplan som landstingsdirektören Svante Lönnbark fått i uppdrag att ta fram har nu stoppats. Åtminstone delvis. Den innehåller förslag som är alltför drastiska och kontroversiella för den nya politiska ledningen i landstinget.

– Vi kommer inte att lägga fram förslag som vi inte tycker är bra och som inte går att genomföra politiskt, säger tillträdande finanslandstingsrådet Björn Brink (C).

– En del av det kommer att göras. Men det är viktigt att vi inte drabbas av panik och vidtar panikåtgärder som kortsiktigt kanske är bra men som på längre sikt kan vara förödande.

Även om sparplanen skulle genomföras fullt ut skulle inte heller den räcka. Enligt landstingsdirektören Svante Lönnbark är enda lösningen att regeringen skjuter till mer pengar till landstingen.

– Vi klarar det inte på egen hand. Förhoppningen är att det ska kommer mer pengar i vårpropositionen.

Mer läsning

Annons