Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteunderskott för omvårdnadsnämnden

Omvårdnadsnämnden i Gävle ser ut att gå mot ett jätteunderskott i år. Prognosen är minus 60 miljoner.

– Vi måste göra åtgärder redan nu, säger Måns Montell, moderat nämnds­ledamot som bland annat föreslår att fler äldreboenden ska läggas på entreprenad.

Annons

Redan efter årets två första månader har omvårdnadsnämnden i Gävle gjort av med 14 miljoner mer än budgeterat. Det är dels några höga engångskostnader, som retroaktiva löneutbetalningar, men också att kostnaderna för äldre- och handikappomsorgen generellt ligger högre än vad som ryms i nämndens ekonomi.

Nämnden antog i februari ett åtgärdsprogram som är tänkt att kunna minska kostnaderna med 34 miljoner, bland annat genom att klara sig med mindre personal på boenden och i hemtjänst. Där ingår också att stänga korttidsplatserna på Bomhusgården, vilket i nuläget bedöms som ganska orealistiskt.

– Vi måste se till att programmet ger effekt och vi måste fortsätta att hitta fler sätt att sänka kostnaderna, säger omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren (S).

Måns Montell (M) anser bland annat att fler äldreboenden bör läggas på entreprenad. Det är även aktuellt att kommunstyrelsen ska gå in och aktivt utöva uppsikt över omvårdnadsnämndens ekonomi, vilket välkomnas av såväl Lena Lundgren som Måns Montell.

Mer läsning

Annons