Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny ordnar tema-gudstjänst om demens

/
  • MÅNGSIDIG OCH KREATIV. Borgiseleven Jenny Eriksson, 18, föreläser och skriver dikter om att vara ung anhörig. Hon skriver också på en roman, spelar musik och driver egen firma som fotograf.

För två år sedan gick Jenny Erikssons pappa bort i Alzheimer, bara 52 år gammal.

I morgon, söndag, avslutar hon ett projektarbete om demens med en temagudstjänst i Staffanskyrkan.

– Jag vill tända ett ljus i mörkret, säger hon.

Annons

Jenny Eriksson var 16 år när hennes pappa gick bort. I dag är hon 18 och går sista året på Borgarskolans medieprogram. Under tiden som gått sedan hennes pappa dog har hon försökt bearbeta sorgen genom att skriva dikter och föreläsa om sina erfarenheter av att vara anhörig till någon med Alzheimer.

Egna sånger

Tillsammans med prästen Peter Stjerndorff och kantorn Christina Gagge har Jenny satt ihop en gudstjänst med underrubriken ”Hjärtat glömmer aldrig”.

– Man måste inte vara anhörig eller drabbad för att komma. Det räcker att bara vilja veta mer, säger Jenny.

Under kvällen varvas text och musik. Jenny ska framföra ett par av sina egna sånger och berätta om sina upplevelser och sin sorg. Ändå vill hon att gudstjänsten ska kännas ljus och hoppfull, ungefär på samma sätt som kyrkans sinnesrogudstjänster.

Peppad

– Jag brukar gå på dem och man känner sig så peppad och livsglad när man går därifrån, säger Jenny som är väldigt tacksam att hon fått tillgång till kyrkorummet för sitt evenemang.

Under gudstjänsten blir det även en minnesstund, då den som vill kan tända ett ljus. Kollekten går till Alzheimerfonden. Kvällen avslutas med samkväm kring en fotoutställning med Jennys egna foton.

Mer läsning

Annons