Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesus Christ uppstår i Hille kyrka

/
  • Präster. Kalle Zerpe, skådespelare och konstnärlig ledare på Skottes musikteater, ska göra rollen som prästen Kaiafas i Hile kyrkokörs uppsättning av Jesus Christ Superstar. Här sjunger han tillsammans med körsångarna Karin Persson som ska spela prästen Hannas och Olle Andersson som vid onsdagens övning fick hoppa in på en prästroll.
  • initivativtagare. Ellen Weiss är den som har dragit igång jätteprojektet att sätta upp musikalen Jesus Christ Superstar i Hille kyrka i vår. Med stor entusiasm leder hon körerna, övar med solister och håller i tusen trådar.
  • fullskalig produktion. Det är tre veckor kvar till premiären av musikalen Jesus Christ Superstar i Hille Kyrka. Fem föreställningar spelas 15–19 april. I onsdags träffades alla medverkande för första gången för gemensamma repetitioner. På stolen står Andy Tuvesson som gör huvudrollen som Jesus och runt honom sångare från körerna i Hille.förrädaren. Magnus Arnars rockröst passar perfekt till rollen som Judas. Han sjunger annars i bandet The Quill och jobbar på Studiefrämjandet i Gävle.

”Bimbam birimbirimbam...” 70 sångare värmer upp rösterna i en upplyst församlingssal i Hille. En halvtimme senare tågar Andy ”Jesus” Tuveson in i Jerusalem under jubelrop och hån. Repetitionerna har dragit i gång allvar inför jätteproduktionen av Andrew Lloyd Webber-musikalen Jesus Christ Superstar.

Annons

Fem föreställningar med 70 personer på scenen. En kyrka med plats för 350 åskådare. En 31 år gammal musikalklassiker om en av världens mest berömda personer. Jesus Christ Superstar i Hille kyrka blir något utöver det vanliga.

– Det här är verkligen DEN musikalen, det är makalöst roligt. Jag och en kollega fick idén för fem år sedan. Sedan när Ola Salos nya version på svenska kom, då fanns det ingen återvändo. Jag tänkte mig en liten uppsättning i kyrkan, men det här blir en fullskalig produktion, säger Ellen Weiss, kyrkomusiker i Hille församling.

Kommunal kultursamordnare

Hon håller i hela projektet och har dessa dagar huvud och händer fulla. Onsdagskvällen är första tillfället de träffas alla på en gång, alla som ska vara med och uppföra Jesus Christ Superstar i Hille kyrka veckan före påsk. En grupp lärljungar från Hille kyrkokör stämmer upp försiktigt och upprepar strofen:

”Vad står på? Vad är det som försiggår? Vad står på? Vad är det som försiggår?”

Huvudrollsinnehavaren Andy Tuveson, till vardags kommunal kultursamordnare och coversångare, tar ton, men kommer in för tidigt och börjar om med stark röst och inlevelse:

”Varför frågar ni jämt om en plan för morgondagen?” och får applåder från övriga sångare.

Lokala körmedlemmar

– Personligen har jag haft en dröm om att få göra musikal någon gång, och det är lika bra att börja på toppen, säger han senare i en paus.

Andy Tuveson, Kalle Zerpe (Kaiafas) och Magnus Arnar (Judas) är de enda anlitade skådespelarna/sångarna. Övriga rollinnehavare kommer från körerna i Hille. Till exempel gör Helena Engman Maria Magdalena. Den yngsta deltagaren är åtta år och den äldsta över 80.

– Det är jättekul och spännande. Vi har så många roller så man hinner nog inte vara nervös emellan, säger Malin Lindén, som är med i ungdomskören.

Nästan slutsålt

Över 1 000 biljetter har hittills sålts till de fem föreställningarna. De främre sektionerna i kyrkan är redan fullbokade de flesta dagar, och även platserna längre bak börjar gå åt.

– Vi kunde inte få rättigheterna till fler än fem föreställningar, säger Ellen Weiss.

Mer läsning

Annons