Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbsökande unga fick gå hem igen

/
  • Fick gå hem igen. Malin Åberg (tvåa från höger) satt och väntade utanför Arbetsförmedlingen redan före klockan nio. När de öppnade en timma senare fick hon gå hem igen för att hon inte föranmält sig - trots att Arbetsförmedlingen tidigare sagt att det inte behövdes. ”Dåligt” tyckte hon. Även Johannes Larsson, Malin Nymark-Mineur, Sara Modin och Johan Olsson var tidigt på plats men fick alla gå hem igen.
  • Speeddejting. Ungdomarna hade fem minuter på sig att visa arbetsförmedlarna vilka de är.
  • Sven Thorsell, 19 år, Gävle:– Väldigt låg. Vill man ha jobb så får man fixa det genom kontakter eller själv.
  • Sara Modin, 18 år, Gävle:– Ingen alls. Det är lättast att få jobb genom kontakter.
  • Malin Nymark-Mineur, 18 år, Gävle:– Jag har ingen direkt åsikt men jag tror att det är lättare att få jobb genom kontakter än via Arbetsförmedlingen.
  • Johan Olsson, 17 år, Gävle:– Jag vet inte. Jag har aldrig varit på Arbetsförmedlingen förut. Jag sökte jobb första gången i våras och då delade jag ut CV:n själv.
  • Johannes Larsson, 18 år, Gävle:– Om en kompis sökte jobb skulle jag säga: ”prova på Arbets-förmedlingen men ha inte hoppet uppe”.

I går hängde Gävleungdomar på låset till Arbetsförmedlingen för att söka sommarjobb. Men det resulterade i besvikelse för många när de fick vända hem igen – för att återkomma nästa vecka.

Annons

Johannes Larsson och Johan Olsson var på plats utanför Arbetsförmedlingen långt innan de öppnat för att få en bra plats i kön till Arbetsförmedlingens sommarjobb. De har lite andra planer för sommaren men skulle ändå vilja jobba. Men de visste inte att jobben var på själva Arbetsförmedlingen.

Förtroendet sjönk

– Nu sjönk mitt förtroende för Arbetsförmedlingen ännu mer. Är det det enda de kan erbjuda, jobb här? säger Johannes Larsson.

Vid tio öppnas portarna. Och strax efter tio får Johan och Johannes gå hem igen. De hade inte föranmält sig.

– Vi har varit här och väntat sedan åtta i morse så det känns surt, säger Johan.

Några dagar tidigare har Arbetsförmedlingen sagt att de skulle ta emot alla - oavsett om de hade föranmält sig eller inte:

– Vi har ju tagit emot dem. De är anmälda nu och får komma tillbaka nästa vecka. De kan fortfarande få sommarjobb, säger Charlotte Humling, Arbetsförmedlingens chef i Gävle.

En av de föranmälda är Isabelle Sannemüller, 16 år. Hon tycker idén att låta ungdomar jobba på Arbetsförmedlingen är jättebra.

– Det är ju många som inte går hit för att det är läskigt att kliva ut i vuxenlivet, då är det bra om man redan varit här så att man känner sig trygg.

I rummet ”Rederiet” speeddejtar arbetsförmedlare ungdomar i fem minuter. Klockan halv tolv är det Isabelle Sannemüllers tur.

Gillar ordning

– Jag är strukturerad och gillar att ha ordning. Jag gillar att prata, jag kan prata sår i öronen på folk, berättar hon för arbetsförmedlaren Anna Stalsky.

Anna Stalsky menar att hon kan få en ganska bra bild av de som söker på fem minuter.

– Man går på känslan.

Varför frågade du inte Isabelle om hon jobbat tidigare?

– Jag har fått de uppgifter jag behöver. De flesta berättar ju själva vad de har gjort tidigare, menar Anna Stalsky.

Isabelle hade gärna fått frågan eftersom hon tidigare jobbat som telefonförsäljare och en av arbetsuppgifterna på Arbetsförmedlingen kommer att vara telefonundersökningar.

– Jag tror inte att de förstår hur man tänker. Man vill ju inte skryta, så det första man gör är ju inte att gå in och rabbla vad man har gjort tidigare, säger hon.

Mer läsning

Annons