Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe Hill får ett riktigt museum

/
  • stadsvandring. Under Södersöndag kunde man delta i en stadsvandring som bland annat stannade till på Joe Hill-gården. Foto: Stefan Tkatjenko
  • Tradition. Södersöndag bjöd på loppisar, fika, besök i konstnärsateljéer, gatuteater och auktion.
  • kan satsa. Joe Hill-sällskapets ordförande Christer Forsberg gläds och det bidrag museet fått. Pengarna gör att man kan bygga up en ny permanent utställning om Joe Hill.gåvor. Konstnären Tomas Holst har gjort två målningar som han skänkt till. Den ena visar hur Joe Hill avrättades i Salt Lake City 1915 efter att ha dömts för mord.

I går var det åter dags för Södersöndag. Och på Joe Hill-gården sträckte man på sig lite extra.
Föreningen har nyligen fått 220 000 kronor från Riksantikvarieämbetet för att bygga ett riktigt museum.
Dessutom fick man i går två konstverk i gåva.

Annons

– Det är verkligen skitkul! säger Christer Forsberg som är ordförande i Joe Hill-sällskapet.

Det har hänt en hel del på Joe Hillgården sedan i vintras. Minnesrummet på övervåningen har fräschats upp och fått en mer tidstypisk inramning, man har börjat med författarbesök och i sommar planeras flera konserter och även en musik- och poesifestival.

Och i höst börjar man bygga en ny permanent utställning om fackföreningsmannen, diktaren och sångaren Joe Hill.

Detta tack vare nya pengar från Riksantikvarieämbetet. Joe Hill-gården får 220 000 kronor, mest av alla de arbetslivsmuseer som får bidrag.

– Det blir en mer ordentlig och genomarbetad utställning som är tänkt att fungera både för de som redan kan mycket om Joe Hill och de som aldrig hört talas om honom, förklarar Christer Forsberg.

Den kommer att byggas upp i de två rum på nedervåningen som tidigare varit kontor. Det ena rummet kommer att ägnas åt Joe Hills musik, det andra till Joe Hill och arbetarrörelsen. Förhoppningen är de nya utställningarna ska stå klara i slutet av året.

Förutom pengar har Joe Hill-gården också fått ny konst i gåva. I går överlämnade konstnären Tomas Holst från Dala Järna två tavlor med Joe Hill-motiv.

Den ena visar arkebuseringen av Joe Hill, den andra är ett porträtt med skotthål.

– Det är hål överallt utom på just Joe Hill. Det är för att han fortfarande lever, säger Tomas Holst.

Mer läsning

Annons