Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe Hill står i centrum när alla arkiv samlas

/
  • Några ur arbetsgruppen ABM Gävle som arrangerar Arkivens Dag. Bo Sandberg, antikvarie Länsmuseet Gävleborg, Anna-Karin Styf, bibliotikarie, Stadsbiblioteket, Sofia Hedén, arkivarie, Stadsarkivet, Ulla Ejemar, arkivchef, Arkiv Gävleborg och Sandra Söderman, arkivarie, Landstingsarkivet.
  • Familjen Hägglund inte långt efter att fadern hade avlidit. Modern Margareta Catharina och de sex barnen. Joel längst till vänster. Bild: Länsmuseet Gävleborg
  • 1886 var året när Joel Hägglund började första klass i Lilla Islandsskolan. Lärarinnan hette Matilda Pettersson. Alla Joels betyg från småskolan och folkskolan finns hos stadsarkivet.

För första gången visar Gävles alla arkiv upp sig samtidigt. I fokus står nya spår efter Joe Hill.

Annons

På lördag 14 november arrangeras Arkivens Dag i Rådhuset. I år har alla inom arbetsgruppen ABM Gävle mobiliserat för att visa vilka resurser som finns. I tanken lever en dröm om en gemensam lokal, men inte i Rådhuset, den gamla byggnaden håller inte måttet, försäkrar de inblandade.

Spår av Joe Hill i Gävle är en gemensam utställning som visas i Rådhusets entréplan. Joe Hill är ju aktuell av flera skäl, och här visas också möjligheterna att pussla ihop en bild genom att tränga djupt ner i arkiven.

Stadsarkivet har tagit fram Joel Hägglunds gamla betyg som han fick när han gick i de nybyggda skolorna Lilla Islandsskolan, granne med polishuset, och Södra Skolan. Han var en elev med medelmåttiga betyg, men hade också hög frånvaro, främst beroende på pappans död. Olof Hägglund var 41 år när han 1887 avled på Gävle sjukhus, samma månad som det hade invigts.

– Länge har man felaktigt trott att Olof Hägglund dog i en arbetsplatsolycka. Nu visar det sig att dödsorsaken var en tumör, berättar Sandra Söderman, arkivarie på Landstingsarkivet, som också avslöjar att sjukjournaler äldre än 70 år är offentliga.

Författaren Göran Greider har varit en flitig gäst hos stadsarkivet där han skaffat underlag för sin bok ”Städerna som minns Joe Hill”. Det arbetet och forskningen kring biografin om Dan Andersson kommer han att berätta om i Spegelsalen i Stadshuset samma dag.

I stadsarkivet har man funnit att Joel Hägglund tidigt engagerade sig fackligt. Han var medlem i Metall i Gävle. 1902 dog mamman Margareta Catharina Hägglund. Samma år lämnade han Sverige och blev Joe Hill.

I Rådhusets översta våning kommer alla arkiv att visa upp sig med skärmar och stå till förfogande för allmänhetens frågor och bistå vid digitala sökningar i gömmorna hos Arkiv Gävleborg, Stadsarkivet och Länsmuseet. Lantmäteriet visar upp gamla kartor.

Arkivens Dag är ett sätt för institutionerna att göra sig synliga och sänka trösklarna. De vill alla att flera ska knacka på deras dörrar. Hos stadsarkivet finns bland annat fattigvårdshandlingar och fastighetsritningar som många släktforskare är intresserade av. Arkiv Gävleborg är föremål för intresse bland uppsatsskrivare på högskolan och personer som forskar om föreningar och företag.

Mer läsning

Annons