Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan kan göra nytta av nöjen

/
  • FESTFIXARE. Johan Lindberg bästa minne är från insparken 2008. ”Estraden var helt full, det var riktigt roligt”.” Det är inte ovanligt med 22-årsgräns på de fester 18-åringen är med och arrangerar. ”Det är inget speciellt, jag är ibland på bröllop där alla är över 50. Jag tänker att det är jobb som jobb.”
  • NÄSTA PROJEKT. Johan planerar just nu för jul- och nyårsfirandet på Engeltofta.

På helgerna, när vännerna slappnar av eller träffas och festar, då arbetar 18-åringen Johan Lindberg. Varje helg är han upptagen med att ordna partyn för andra ungdomar, kommunen eller något företag.

– Jag vill få andra att ha kul, säger Johan Lindberg.

Annons

När det arrangeras en större fest för ungdomar i Gävle är chansen stor att Johan Lindberg ligger bakom den. Ända sedan han var 14 år har han varit dj och de senaste två åren driver han det egna företaget Gefle nöje. Han har arrangerat fester för bland annat Gävle kommun och Lantmäteriet.

Johan växte upp i ett villaområde i Andersberg. Fritiden ägnade han åt att pilla med olika teknikprylar. De första högtalarna fick han när han var tolv.

– Redan då handlade det om att få så bra ljud som möjligt genom små justeringar och inställningar, säger Johan Lindberg.

Helges, fritidsgården i Andersberg, anordnade kurser i dj:ing som Johan deltog i.

– Där lärde jag mig vikten av att skapa en mix. Det får aldrig bli tyst på dansgolvet och mixen av låtar ska flyta ihop.

Snart fick Johan spelningar på Helges. Första skumdiscot höll han för fyra år sedan.

– Inspirationen till det kom från Ibiza. Jag håller koll på vad som händer i Europa och för det till Gävle.

Johan hade precis börjat få spelningar, då gick hans pappa Svenne Lindberg bort i cancer.

– Det var tufft och är det fortfarande. Det går ju att låsa in sig och inte göra något, men jag vill fortsätta med det jag gör eftersom pappa skulle ha velat det.

Pappan arbetade bland annat med att sälja bilar. Johan vill bevisa för sig själv att han kan vara som honom, en framgångsrik affärsman.

När Johan ordnar fester för ungdomar går intäkterna antingen till cancerfonden eller till nästa arrangemang för ungdomar. Pengarna till företaget kommer från uthyrning av den ljud- och ljusutrustning Johan köpt till firman, från andra spelningar eller från försäljning. Johan importerar och säljer ljudanläggningar från ett spanskt företag.

– Att sätta priser är svårt, jag vet ibland inte vad jag ska ta.

Johan Lindberg är en 18-åring som varje helg står vid sidan om när det festas, oavsett om det är en inspark för gymnasieungdomar, ett bröllop eller en fest på krogen. Men det har han inget problem med.

– Det kliar i fingrarna om jag inte skulle arbeta. Jag älskar det jag gör, den dagen det är tråkigt är det dags att göra något annat. Fast jag tror inte den dagen kommer.

Han går sista året på Borgarskolans medieprogram, och det kombinerar Johan med sju–åtta timmars arbete varje dag. Trots det klarar han av skolan.

– Jag gör skoluppgifterna snabbt, sedan jobbar jag med annat.

Framför honom ligger två Iphones, en för privat bruk och en för företaget. Det ringer och kommer sms om vartannat. Han planerar redan nu jul- och nyårsfirandet på Engeltofta.

– En ledig kväll? Det är extremt sällan, jag jobbar hellre.

Mer läsning

Annons