Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John spårade olja i avloppsslammet

/
  • HELA GÄNGET. Charlotta Kolmodin Holmberg, Gästrike Vatten, Lena Blad, Gästrike Vatten, Henrik Mattsson, miljöinspektör på Gävle kommun, John Östblom, student vid miljöteknikprogrammet på Högskolan i Gävle, Annika Eklund, Högskolan i Gävle, Ola Norrman Eriksson, Gästrike Vatten och Magnus Lemoine, Högskolan i Gävle.

Varifrån kommer oljan och tungmetallerna i avloppsvattnet? Det detektivarbetet fick högskolestudenten John Östblom hjälpa Gästrike Vatten med.

– Det är värt att plugga i fyra år när man får jobba med sådant här, säger han.

Annons

Redan som förstaårsstudent på högskolans miljöteknikutbildning har John Östblom under våren fått göra ett viktigt utredningsarbete åt Gästrike Vatten. Sedan kommunens monopol på tömning av oljeavskiljare försvann 2007 har halten av tungmetaller i slammet vid Duvbackens reningsverk ökat. Tungmetallerna går inte att rena bort ur slammet.

– Vi ser att man har blivit sämre på att tömma oljeavskiljarna. Tungmetallerna är ett av våra stora problem med slammet, säger Charlotta Kolmodin Holmberg, processingenjör på Gästrike Vatten.

John Östbloms arbete har pågått i tio veckor och bestått i att han har kartlagt föroreningarna på Sörby Urfjälls industriområde och att han har sammaställt hur oljeavskiljarna i hela regionen sköts.

– Resultatet är anmärkningsvärt för 44 procent av de registrerade oljeavskiljarna töms inte. Det är 132 stycken. Många företag vet inte vilka regler som gäller och vet inte ens om att de har en oljeavskiljare, berättar han.

För att få bukt med problemen rekommenderar John att kommunen går ut med ordentlig information till företagen och att registren över oljeavskiljare förbättras.

Bland det mest användbara i Johns resultat är att han har kunnat visa från vilka punkter utsläppen kommer.

– Tidigare har vi bara sett att det har kommit från exempelvis Sörby Urfjäll. Nu blir det lättare för oss att jobba mot enskilda firmor, säger Charlotta Kolmodin Holmberg på Gästrike Vatten.

Totalt har nio studenter från högskolans nystartade miljöteknikutbildning gjort praktik under våren. Till hösten har 32 nya studenter ansökt.

Annons