Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas är den sista som gör lumpen

/
  • SIST UT. Jonas Hallenberg från Gävle blir en av de sista  i landet som gör allmän värnplikt. I maj nästa år rycker han in, i juli avskaffas värnplikten. Fotnot: I den sista skaran att rycka in finns även tre andra ungdomar från Gästrikland.

Jonas Hallenberg hann precis.

Den livslånga drömmen om lumpen blir verklighet.

Men han blir en av de sista i landet som får göra allmän värnplikt.

– Det känns hedrande att vara sist ut.

Annons

När 19-årige Jonas Hallenberg från Gävle i maj nästa år inställer sig vid Amfibieregementet på Berga är det ett historiskt ögonblick. Han, tillsammans med 260 andra ungdomar, blir den siste som gör lumpen när en epok går i graven. I juli 2010 avskaffas den allmänna värnplikten, som i stället ska ersättas med en frivillig soldatutbildning.

För Jonas Hallenberg hade det känts lite surt om han hamnat på andra sidan skiftet. Värnplikten har varit en livslång dröm. Visserligen hade han i så fall sökt till den frivilliga utbildningen – målet är att bli yrkesmilitär.

– Det hade absolut varit ett alternativ. En framtid inom militären är min högsta dröm.

Frivilligt sedan 90-talet

Cirka 15 procent av de värnpliktiga har utbildats under de senaste åren, och i juni i år togs beslutet att helt avskaffa den allmänna värnplikten. I praktiken har den varit frivillig sedan mitten av 1990-talet. Fler villiga rekryter än utbildningsplatser har funnits. Jonas Hallenberg berättar att militärtjänstgöringen nu har blivit prestigefull.

– Lite avundsjuka finns det. Alldeles nyss träffade jag på en som sa ”åh, ska du in vid amfibie”.

När beslutet togs om att avskaffa den allmänna värnplikten var röstsiffrorna i Sveriges riksdag 153–150, vilket illustrerar att avskaffandet inte var en självklarhet. De som vill bevara värnplikten hänvisar bland annat till att det finns en demokratisk poäng med att alla är med och försvarar landet. Avskaffarna menar att det moderna försvaret kräver kvalitet i stället för kvantitet, att det gamla systemet är könsdiskriminerande samt att försvaret behöver människor som frivilligt anmäler sig för tjänstgöring utomlands.

En av dem som hoppas på att få åka utomlands är Jonas Hallenberg.

Mycket gott till samhället

– Mitt mål är att hjälpa människor. När jag ligger på dödsbädden skulle det kännas bra att veta att jag har varit med och räddat liv.

Han är kluven till avskaffandet av värnplikten. Lumpen har med sin fostrande uppgift bidragit med mycket gott till samhället genom åren, tror han.

– Jag gillar traditioner. På så sätt tycker jag att värnplikt för alla är bra. Men det finns en annan sida också: kvaliteten blir bättre nu.

Kämpa för att nå dit

En sak är klar: Den gamla lumparklichén med gnällande 91:an Karlsson-gubbar är borta sedan länge. De som nu blir de sista som gör värnplikt har fått kämpa för att nå dit. Jonas Hallenberg kan knappt bärga sig.

Mer läsning

Annons