Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson ny chef – trots protester

/
  • Elisabet Jonsson av en av kandidaterna till  tjänsten som ny chef för bygg- och miljöförvaltningen. Men flera fack förordar en annan sökande.

Facken och arbetsgivaren kom inte överens i förhandlingarna om tillsättningen av en ny bygg- och miljöchef. Kommunen ska nu anställa Elisabet Jonsson trots protester från de anställda.

Annons

På tisdagseftermiddagen träffades Gävle kommun och representanter för de tre facken SKTF, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna för en central MBL-förhandling om tillsättningen av en ny förvaltningschef för bygg- och miljökontoret efter Catharina Hedin. Facken förordade den andra kvarvarande kandidaten, Metrias divisionschef Helen Mårtensson. Men arbetsgivaren stod fast vid att de tänker erbjuda jobbet till Elisabet Jonsson, tidigare planchef på Bygg och miljö.

– Det är hemskt konstigt att man ska anställa någon när det finns så många som förordar en annan. Vi ser inte att arbetsgivaren har tagit tillvara personalens inklusive chefernas uppfattning, säger Sten Öberg, ordförande i SKTF Gävle.

Men kommunens personalchef Annica Lidén har en annan uppfattning.

– Vi har lyssnat in facken och respekterar att de har en annan uppfattning. Men vi anser att Elisabet Jonsson svarar mest upp mot de krav vi har satt upp i specifikationen för tjänsten, säger hon.

Tanken är att Elisabet Jonsson, som i dag arbetar på ett privat arkitektkontor i Uppsala, ska tillträda sin nya tjänst vid årsskiftet. Innan dess har arbetsgivaren tänkt att ha dialogmöten med facken och personalen.

– Vi måste prata om hur vi kan hantera det här på bästa sätt, säger Annica Lidén.

På den punkten håller Sten Öberg med.

– Vi har gjort vad vi har kunnat och nu är det bara att gilla läget. Vi får göra det bästa av den här situationen, säger han.

Mer läsning

Annons