Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalistpris för grafik i elitklass

/
  • belönad. Gävleborgs journalistdistrikts ordförande Lisa Karlberg Pehrsdotter och pristagaren Lars Bergsten.Foto: David Holmqvist

I går utsågs pristagaren till Årets journalistpris 2008 i Gävleborg. Det blev journalisten Lars Bergsten på Gefle Dagblad. Han blev väldigt glad, men litet generad över
lovorden i juryns motivering.

Annons

– Jag vet ju hur många duktiga journalister som finns i länet. Jag visste att jag var nominerad, men kunde väl inte drömma om att juryn skulle välja mig, sa han.

Det är en jury inom Gävleborgs journalistdistrikt som delar ut det årliga priset. Deras motivering till varför Lars Bergsten var värd sitt pris lyder: ”En bild må säga mer än tusen ord, men en grafik säger å andra sidan mer än tusen bilder. Om den är bra, alltså. Bra grafik handlar om att ha osviklig känsla för de viktiga detaljerna, att vara nyfiken och noggrann. Och om viljan att förklara, pedagogiskt men inte tråkigt. Lars Bergsten gör just det, grafik i svensk elitklass.”

Lars Bergsten har arbetat i många år på Gefle Dagblad som bland annat redigerare och tekniker för redaktionens datasystem, men det är först under de senaste fyra åren som han arbetar med grafiska illustrationer till artiklar.

– Jag har i många år varit sugen på att göra grafik, men det var först efter en grafisk kurs som jag kom i gång. Dessutom har jag nyligen börjat skriva igen, det är 30 år sen sist. Det är inte helt lätt att sätta igång igen, men jättekul.

Lars Bergsten fick diplom, en pokal, en blomma samt 2 008 kr i prispengar.

Pristagaren 2007 hette Jenny Wennberg, politisk redaktör på Arbetarbladet.

Mer läsning

Annons