Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalistpris till Lina Abusagr

/
  • Lina Abusagr på SVT Gävleborg får SJF distriktets journalistpris 2015.

SVT Gävleborgs reporter Lina Abusagr får fackets distriktspris 2015. Lina Abusagr får priset för hennes reportageserie om nyanlända flyktingar i höstas.

Annons

Lina Abusagr, med ett förflutet som vikarie på Arbetarbladet, prisas av Gävleborgsdistriktet inom Svenska Journalistförbundet, SJF. Lina Abusagr, nu på SVT Gävleborg, får priset för hennes reportageserie om nyanlända i höstas.

"Hennes sätt att möta människor på deras eget språk, arabiska, gjorde de intervjuade till individer och inte den diffusa grupp som språkliga barriärer ofta gör dem till" skriver juryn i sin motivering.

Reportageserien fick i februari även pris av Sveriges Television i kategorin "Minoriteter i Sverige". Det innebär att serien kommer att tävla i den årliga europeiska galan Prix Circom som äger rum i maj.

SJF Gävleborgs motivering i sin helhet lyder så här:

"Media ska spegla samhället. Inte minst när samhället förändras. Alla pratar om mångfald och inkludering nu – men många redaktioners spegel visar ofta en gammal bild.

När redaktioner krymper blir ’inkludering’ lätt bara ett vackert ord i kön efter ord som ’strukturförändring’ och ’sparpaket’.

Därför applåderar vi SVT Nyheter Gävleborg som gjorde en aktiv rekrytering där språkkunskaper eftersöktes – men framförallt applåderar vi reportern Lina Abusagrs reportageserie om nyanlända flyktingar.

Hennes sätt att möta människor på deras eget språk, arabiska, gjorde de intervjuade till individer och inte den diffusa grupp som språkliga barriärer ofta gör dem till.

Det är så det, i dubbel bemärkelse, ska se ut i en modern mediaspegel!

Därför går Gävleborgs Journalistpris 2015 till Lina Abusagr."

LÄS OCKSÅ: Gefle Dagblad får stipendium för granskande journalistik

LÄS OCKSÅ: Pris till Arbetarbladets reporter

Mer läsning

Annons