Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt får stöd från Gävle

/

Det blåser rejält kring Håkan Juholt efter hans miss med hyresersättning från riksdagen. På måndagen inledde åklagarmyndigheten en förundersökning om bedrägeri.

Men lokala Socialdemokrater tycker att partiledaren kan sitta kvar.

Annons

Yoomi Renström, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Gävleborg, säger att hon fortfarande har kvar förtroendet för Håkan Juholt som partiledare. Bland partimedlemmarna finns en besvikelse, men inga krav på Juholts avgång. Hon tycker dock att det är allvarligt om misstaget leder till att människor i allmänhet tappar förtroendet för honom.

– Varje sådan här affär som händer är inte bra för det partiet det drabbar. Kortsiktigt skadar det här oss i Socialdemokraterna, men på lång sikt tror jag att det skadar politiken i sin helhet. Det är synd att sådant här skymmer politiken, säger hon.

Yoomi Renström tror att socialdemokrater har större moraliska krav på sig än politiker från andra partier. Hon vet inte vad det beror på att skandaler ofta blir mer bekymmersamma för socialdemokrater, men tycker att det inte är ”helt fel”.

– Men man kan fundera på varför socialdemokratiska kvinnor alltid ligger sämre till än moderata män, säger hon.

Gävles kommunalråd Carina Blank är ledamot av partistyrelsen. Hon säger att styrelsen följer utvecklingen men att förtroendet för Juholt är intakt. Hon tycker inte att partiledaren behöver ta time out.

– Självklart är han pressad men ingen ska dömas på förhand, säger hon.

Wellington Ikuobase, ordförande för LO-facken i Gävle, godtar att Håkan Juholt har erkänt att han har gjort ett misstag.

– Det räcker för mig, han har mitt fortsatta stöd.

Anklagelserna om att Juholt redan 2009 ska ha varnats om sitt felaktiga bostadsbidrag vill han inte kommentera.

Raimo Pärssinen, riksdagsledamot ville i går inte kommentera Håkan Juholts hyresmiss.

– På tisdag ska vi träffas. Vi får ta en diskussion med Håkan då, säger han.

Mer läsning

Annons