Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappen gav dyra böter

/
  • OLAGLIGT. En sådan här poliskontroll kan upptäckas av en laservarnare. Men att använda varnare har varit olagligt sedan 1988. På måndagen dömdes en 62-åring till böter för att ha haft varnare i sin bil. Han förnekar dock brottet.

I julklapp hade den 62-årige mannen fått en laservarnare till bilen. Det han inte visste var att de är olagliga i Sverige. Nu döms han till 3 000 kronor i böter för innehavet.

Annons

Säljaren hade vid köpet försäkrat att laservarnare var tillåtna att använda. Men när 62-åringen från Lidingö stoppades av polisen utanför Gävle i fjol blev han varse annat.

– De är olagliga att ens inneha, säger Ulf Carnerius, chef för trafikenheten på polisen i Gävle.

Mannen hade fått varnaren i julklapp och uppgav till Gävle tingsrätt att han inte visste att de var olagliga.

Men på måndagen fastslog tingsrätten att han ändå varit skyldig att ta reda på rätt fakta. Han dömdes till att böta 3 000 kronor samtidigt som varnaren togs i beslag.

Trots att de är förbjudna är det många som har varnare.

– Vi tar minst en varje vecka, men det finns naturligtvis ett stort mörkertal. Vi hinner kanske med att kontrollera 1 procent under ett år, säger Ulf Carnerius.

Polisen i Gävle är vana att upptäcka förare som använder laservarnare.

– Ofta upptäcker vi att de bromsar kraftigt. Men vi ser också om de försöker plocka ner varnaren från instrumentpanelen, säger Ulf Carnerius.

Mer läsning

Annons