Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julrusch i Valbo

/
  • VAKTER. Två parkeringsvakter jobbar heltid hela helgen för att se till att parkeringarna förblir i ordning. ”Alla vill stå så nära entrén som möjligt. En del skulle nog helst köra in med bilarna om de fick”, säger en av dem och skrattar.
  • ÅKT LÅNGT. Mats Larsson och Anne Elfström har åkt från Norberg för att handla julklappar. Det är en bit, men de gillar Valbo. ”Det är jobbigt, men samtidigt finns allt på samma ställe så sen är man klar”, säger Mats.
  • KÄMPIGT. Ann-Christin Engström och Ulf Westin åker alltid hit från Ockelbo sista helgen före jul, för att köpa alla sina julklappar till familjen.

Sista lördagen innan jul. Utanför försöker parkeringsvakter hålla ordning på bilarna – inne på Valbo köpcentrum trängs folk för att hitta de sista julklapparna.

– Egentligen är det ju inte roligt, konstaterar Ulf Westin, Ockelbo.

Annons

Ulf Westin och Ann-Christin Engström sitter i serveringen och fyller på med mat. De har varit här sedan förmiddagen och flera timmar senare är de fortfarande inte inte klara. De ska köpa alla sina julklappar i dag, sista helgen före jul. Så gör de varje år, avslöjar de.

– Vi brukar vara effektiva, tittar på önskelistor och reklamblad i förväg, jämföra priser och planera vad vi ska köpa, säger Ann-Christin.

– Sen blir man som en robot när man kommer hit. Det går inte att gå och titta på allt, då kommer man aldrig hem igen, fyller Ulf i.

Det är framför allt till de två barnen som paret handlar. Och även om vagnen börjar bli fylld har de en del kvar innan de får åka hem igen.

– Man kan undra varför man utsätter sig för det här. Det är ju inte roligt, säger Ulf.

– Nej, man hade kunnat fixa det i förväg. Men det gör man inte, det här hör liksom till, säger Ann-Christin.

Parkeringsvakter styr upp

Utanför på parkeringen står två parkeringsvakter. De är inhyrda för att jobba hela helgen och alla dagar fram till jul, för att motverka kaotiska situationer på parkeringen när anstormningen dragit igång.

– Alla vill stå så nära entréerna som möjligt. Men ställer man sig för nära kan man blockera genomfarter eller brandgångar, så vi är här för att styra upp lite. Samtidigt förebygger det ju stölder och inbrott i bilarna att vi är här, säger en av dem.

Tappar bort bilen

Ställer man sig felaktigt får man en lapp på rutan, men inte en böteslapp utan en artig upplysning om att man parkerat fel. Än så länge har det inte varit några större incidenter på parkeringen – däremot händer det rätt ofta att folk tappar bort sina bilar, konstaterar vakterna.

– I går var det två personer som frågade mig var deras bilar stod. Folk är så stressade, de glömmer att kolla var de ställt sig och när de kommer ut hittar de inte tillbaka till dem.

Hur reagerar folk på att ni är här?

– Vi ger ju inga böter, så det är ingen fara. Det är nog värre för lapplisorna.

Annons