Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juridisk dragkamp om misshandelsutredning

Polisutredningen efter den svåra misshandeln av en tvåmånadersbaby i Gävle för drygt ett år sedan pågår fortfarande. Det har lett till en juridisk dragkamp mellan de misstänkta föräldrarnas advokat Thomas Åhlén och åklagaren Mikael Hammarstrand.

Annons

– Det är dags att lägga ned förundersökningen nu, säger Thomas Åhlén.

En konsekvens av att förundersökningen inte har lagts ner är att föräldrarna inte kan begära ersättning för att de suttit oskyldigt häktade. Nu har Åhlén vidtagit den ytterst ovanliga åtgärden att begära att ersättningen betalas ut till mamman trots att polisutredningen inte har avslutats. Hon begär 47 208 kronor i ersättning för drygt 40 dagar i häktet

I februari förra året greps och häktades föräldrarna till en baby på två månader. Sjukvårdsperson hade slagit larm om tydliga tecken att barnet utsatts för misshandel. Röntgenundersökningar visade på ett dussin benfrakturer.

– Det är ett av de allvarligaste brott jag har sett någon människa utsättas för, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.

Föräldrarna nekade till att ha misshandlat sitt barn. Det finns inga vittnen till en eventuell misshandel, och barnet kan inte berätta vad som egentligen hänt.

Efter några veckor utan framsteg i utredningen beslutade Mikael Hammarstrand att försätta föräldrarna på fri fot. Men han förklarade samtidigt att han fortfarande misstänker att de är skyldiga och att han inte kommer att släppa taget om utredningen.

– Inte förrän den preskriberas om 15 år, säger han.

Ett år senare är polisens förundersökning är fortfarande öppen. Och nu har parets advokat Thomas Åhlén har fått nog.

Han har skrivit till åklagarmyndigheten och begärt en överprövning av åklagarens ovilja att lägga ned förundersökningen. Den ligger nu för beslut hos åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

– En förundersökning ska bedrivas skyndsamt och blir det inget resultat ska den i regel avslutas. Inget hindrar ju att åklagaren tar upp utredningen igen om det kommer fram nya uppgifter, säger Åhlén.

Men Mikael Hammarstrand har inga planer att lägga ned utredningen, och tycker att det skulle vara konstigt om överprövningen ledde till det.

– Vi är ålagda att vända på alla stenar innan vi ger upp en utredning. Och det är det vi håller på med nu, säger han.

Annons