Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”K-rautamannen” misstänks för mordbrand

/
  • GREPS IGEN. För andra gången är nu den 59-årige Gävlebon misstänkt för mordbrand. Här visiteras han av polisen innan han transporteras till polishuset.  Mannen var tidigare misstänk för K-rautabranden 13 augusti 2006, men friades i hovrätten.

Den 59-årige Gävlebon dömdes först till åtta års fängelse som skyldig till K-rautabranden i augusti 2006. Men sedan frikändes han helt i hovrätten.
I går anhölls 59-åringen på nytt misstänkt för mordbrand, den här gången i sin egen lägenhet på Brynäs.

Annons

Larmet om branden i trevåningshuset på Väpnargatan kom strax före kl 11.00 på torsdagsförmiddagen. Enligt räddningstjänsten brann det kraftigt i vardagsrummet och elden var på väg att sprida sig till ytterligare ett rum.

På gården utanför fanns 59-åringen. Han uppträdde upphetsat och förvirrat och även något aggressivt mot de poliser som talade med honom. Det slutade med att han greps och leddes bort till en polisbil för transport till polishuset.

Misstänkt för morbrand

 

En dryg timme senare anhölls 59-åringen på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

– Det finns skäl att tro både att branden var anlagd och att det är han som har tänt på, säger jouråklagaren Tomas Sandström.

Ett skäl till att polis och räddningstjänst direkt misstänkte branden som anlagd, är att eldhärden var starkt koncentrerad till en plats i vardagsrummet.

Lägenheten spärrades av för en teknisk undersökning, och polisen inledde förhör med ögonvittnen och grannar.

Under det första förhöret hos polisen var 59-åringen enligt uppgift inte särskilt samarbetsvillig.

Den nya förundersökningen kommer, enligt åklagarkammarens preliminära beslut, att i fortsättningen att ledas av vice chefsåklagaren Mikael Hammarstrand. Det var han som drev målet om K-rautabranden både i tingsrätt och hovrätt. 59-åringen får också samme försvarare, advokaten Lars Ståhlberg.

Brännmärken i parketten

 

Ingen av dem kunde i går nås för en kommentar om de nya misstankarna mot 59-åringen.

Under rättegångarna mot 59-åringen var hans intresse för eld en tes som åklagare Hammarstrand drev. Ett av tecknen på det var stora brännmärken i parketten i vardagsrummet. Samma vardagsrum som brändes ut helt i går.

Även hovrätten konstaterade att den stora mängden tändare och andra föremål i lägenheten, och brandskadorna där, kunde stämma in på profilen av en mordbrännare. Men rätten ville inte dra lika långtgående slutsatser som åklagaren.

Förklaringen till den stora mängden tändare som fanns där, kan bero på att 59-åringen är kedjerökare, ansåg hovrätten.

Annons