Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kackerlackorna sprider sig i Gästrikland

/
  • SNABB SPRIDNING. Anticimex vd  Rolf Wickenberg i Gävle vittnar om bostäder som är invaderade av kackerlackor när skadedjursbekämparna kommer. Insekterna har hunnit sprida sig via rörstammar till de andra lägenheterna i stora flerfamiljshus.
  • FÄLLA. Kackerlackor som hamnat i klistret.

Förekomsten av kackerlackor har ökat rejält i Gästrikland under de senaste åren.

– Skadedjursgruppen har fullt sjå med det här. Problemet är att vi måste återkomma flera gånger för att ta kål på alla djuren, säger Rolf Wickenberg, VD för Anticimex i Gävle.

Annons

För vissa är kackerlackor ett naturligt inslag i miljön under backpackersemestern. Möjligen obehagliga, men inte mer än så.

I själva verket är insekterna bärare av smitta som kan ge obehagliga följdverkningar.

Sprider sjukdomar

– De har ofta salmonellabakterier i ändtarmen och på benen. När de springer på diskbänkar kan de sprida sjukdomen, säger Rolf Wickenberg.

Kackerlackor har liksom vägglöss ofrivilligt importerats till Sverige via bagage och andra persedlar. Enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa har antalet saneringsfall nära tiofaldigats mellan 2006 och 2010.

– För tio år sedan hade vi nästan ingenting. Nu gör vi saneringar dagligen, säger Rolf Wickenberg.

Skyldig att anmäla

Den som får in skadedjuren i sin lägenhet är enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta. Men följsamheten haltar. Wickenberg vittnar om bostäder som är invaderade av kackerlackor när skadedjursbekämparna kommer. Insekterna har hunnit sprida sig via rörstammar till de andra lägenheterna i stora flerfamiljshus.

Den typ av kackerlacka som är vanligast här heter Blattella germanica på latin och honan bär en äggkapsel med omkring 30 nya små ungar. Bekämparnas gift biter inte på kapseln och de måste återvända för att invänta kläckningen.

Rolf Wickenberg tycker ändå att vägglusen, som också ökat kraftigt, är ett värre gissel än kackerlackan.

– De är små vampyrer som äter på oss när vi sover, säger han.

De syns ofta med blotta ögat och Rolf Wickenberg råder utlandsresenärer att titta igenom väskan vid hemkomsten. Ett tips är att ställa bagaget i stark kyla eller i bastun.

Kackerlackor är däremot tåliga mot extrema temperaturer. De hamnar i tillfällig koma i kyla och klarar värme upp till 50 grader utan problem.

Mer läsning

Annons