Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaféernas tid är nu

/
  • ”MYSIGT ATT FIKA”. Olle Lind, Karin Lidgren och Fredrik Olsson jobbar alla åt SJ och är på tillfälligt stopp i Gävle. De går nästan bara till fik där det finns möjlighet att koppla upp sig på ett nätverk.
  • BÄTTRE TIDER. Fatin Cetinkaya, som driver Coffee Lounge i Flanörgallerian, tror att den ökade försäljningen till stor del beror på att många i större utsträckning vill äta lättare luncher som sallad.
  • KONDIS. Sara Karam jobbar på Konditori Princess. Hon märker att kunder som vill ha mer traditionellt fika och inte vill gå på kaféerna runt Stortorget söker sig till dem. ”Det är ofta äldre personer”, säger hon.
  • FIKAPAUS. ”Vi fikar alltid när vi åker in till Gävle. Men det ska vara klassiska konditorier”, tycker Ingegärd och Karin Aune från Segersta.

Fikar du mer än vanligt? Du är inte ensam – förra året ökade kafébesöken i Sverige markant.

Annons

– Kunderna är inte fler men de som kommer köper mer och sitter längre. I går hade jag ett sällskap som var här i sju timmar, säger Fatin Cetinkaya, som sedan tre år driver Coffee Lounge i Flanörgallerian.

Förra året ökade kaféernas försäljning med 8,7 procent.

Det är bäst i hela restaurangbranschen.

Fatin Cetinkaya känner av trenden. Även om han betonar att han lär få vänta ett tag på dagen han blir rik så är han märkbart glad över fjolårets ökning.

En tydlig skillnad mot tidigare tycker han är att fler väljer att äta sin lunch på kafé.

– Många vill äta sallad till lunch, och det kan de sällan göra på lunchrestaurangerna. Jag tror också att den ökande konkurrensen har gjort att vi andra har skärpt till oss och blivit bättre, säger han.

Fredrik Olsson, Karin Lidgren och Olle Lind från Sundsvall och Ånge jobbar åt SJ och är tillfälligt i Gävle. De har via jobbet besökt många kaféer i Sverige.

De lyfter också fram att möjligheten att äta på kaféer har blivit bättre.

– Men jag undrar hur det kan vara så mycket ungdomar på alla fik, för det är ju inte billigt att gå på kafé, säger Fredrik Olsson, medan han tuggar i sig det sista av sin sallad.

Mer läsning

Annons