Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kakor, kläder och korv - så samlar barn pengar till sin förening

/
  • Full fart på planen. Om några år ska kanske de här barnen i Hille IF och deras föräldrar avgöra om de vill sälja saker för att laget ska kunna vara med på cuper på bortaplan.
  • Lars Stenström och Sandra Sundell har båda döttrar – Kanophet respektive Felicia – som spelar i Hilles flicklag födda 2003. Laget säljer inga saker utan föräldrar betalar resor och cuper ur egen ficka. På bilden också Lars dotter Nathalie.
  • Lek på grön yta. Hille IF engagerar 700 barn och ungdomar i olika åldrar.

I många idrottsföreningar i Gästrikland och Norduppland räcker det inte för barnen att betala medlemsavgift.
De ska också sälja kakor, kläder och lotter för lagets eller klubbens räkning.

Annons

Arbetarbladet tog tempen på ett antal föreningar i området. Frågan var om barnen och ungdomarna har krav på sig att sälja saker för att få verksamheten att gå runt?

Vi ställde frågan till ledare i Hille IF, SAIK innebandy, Skutskärs SK, Hofors AIF-fotboll, Ockelbo basket, Tierps ryttarklubb, handbollsklubben Tirfing i Skutskär och Skutskärs IF/FK. Det vanligaste är att ungdomarna säljer new body, kakor och korvar för att samla in pengar till det egna laget. I Hofors AIF-fotboll, till exempel, säljer spelarna lotter eller produkter alternativt samlar in pengar för att kunna åka på cuper. En del föreningar väljer dock att ha cuper på hemmaplan och ungdomarna behöver då inte sälja något.

LÄS OCKSÅ: Föräldrar kritiserade att barnen tvingades sälja så mycket – nu är kraven halverade

Ockelbo basket har en egen variant. De har byggt upp "alla-barn-fonden" med hjälp sponsorer, försäljning av souvenirer med klubbens emblem och bidrag från privatpersoner. Om laget inte får ihop tillräckligt mycket pengar till en resa kan de ansöka om medel från fonden.

I några föreningar har ungdomarna och deras familjer krav på sig att allmänt bidra till klubbens ekonomi. Ett exempel är Hille IF.

– De säljer enbart Gräsfadderlotter - 20 stycken var per år – för att finansiera driften av den egna anläggningen, säger Gunnar Lindbom, ordförande i Hille IF.

MER LÄSNING: Räkna chipspåsar är också ett jobb

I Skutskärs SK – som sysslar med ishockey – säljer spelarna i lag 05-06 tre stycken restaurangchansen á 220 kronor var,

– Det ska vara lättsålt. All annan försäljning till klubben är frivillig, säger ordförande Börje Eklund.

Även SAIK innebandy har krav på att ungdomarna ska bidra till klubbens ekonomi. I den föreningen ska varje barn i snitt sälja för 500 kronor per år till ändamålet. Fast styrelsen har lagt det som ett beting på laget, inte den enskilda individen.

I SK Tirfing, en handbollsklubb för enbart tjejer i Skutskär, har det hänt att spelarna själva satt upp målen för försäljningen.

– Till exempel fem burkar med kakor per spelare, något som passerats med råge, berättar Esther Hedlund, styrelseledamot i SK Tirfing.

LÄS OCKSÅ: Annie vill till Gothia cup

Medlemmarna i Tierps ryttarklubb har ingen obligatorisk försäljning. Ändå jobbar ungdomarna för fullt med att kränga new body, korvar och kakor. De har tidigare samlat in 30000-35000 kronor som var en del i inköpet av två ponnys. Vid ett annat tillfälle gav försäljningen 20000 kronor som gick till bättre begagnade sadlar.

– Nu har vi sålt kakor som gav 13000 kronor. De ska gå till en D-ponny, berättar Ulrika Söderström, ansvarig för lektionsverksamheten på Tierps Ryttarklubb.

Har du som läser detta åsikter om försäljning i föreningar? Hör gärna av dig till oss på tips@arbetarbladet.se

Mer läsning