Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalasbra resultat för Nordostprojekt

/
  • Eldsjälen och projektledaren Lasse Wennman tror att Projekt Nordost haft en viktig inverkan på att det blivit lugnare i området genom att skapa en meningsfull vardag för många av barnen.

Ett år med Projekt Nordost har gett resultat. Det syns bland annat på att skadegörelsen har minskat och att polisen inte behöver göra så många ingripanden mot våld i området.

Annons

Det är inte länge sedan Nordost var omtalat och omskrivet som ett område med mycket bråk, rån och skadegörelse.

Nu talas det mer om det lyckade Projekt Nordost som startades för exakt ett år sedan.

– Nu finns det något att göra här. Det skapar trygghet när barnen har något att se fram emot och sedan berätta om, säger projektledaren Lasse Wennman.

Enligt statistik som har tagits fram har både skadegörelse och våldsbrott minskat i området under Projekt Nordosts första år.

Gavlegårdarnas kostnader för att reparera till exempel sönderslagna lampor eller fönsterrutor var förra året 300 000 kronor, men i år räknar man med att slutnotan stannar ungefär 150 000 kronor lägre.

Våldsbrotten i området minskar också. Under juni till augusti 2007 gjorde polisen 20 ingripanden på Nordost, medan man under samma period i år bara behövde göra tre ingripanden.

– Vi poliser tycker att det har blivit mycket lugnare och det är ju jättepositivt, säger Kristina Åsarby på polisens ungdomsenhet som också ingår i styrgruppen för Projekt Nordost.

En del kan bero på att de värsta bråkstakarna flyttades bort från området.

Socialtjänsten har med stöd av lagen för vård av unga omhändertagit och placerat sex–sju barn från Nordost på externa boenden.

Men Lasse Wennman tror även att Projekt Nordost haft en viktig inverkan genom att skapa en meningsfull vardag för många.

– Det händer saker här och det gjorde det inte förr.

– Barnen är fulla av energi och känner sig trygga och stolta av att få något att berätta om i skolan när de kommer tillbaka från lovet, säger han.

Anna-Lena Hellman från Studiefrämjandet, som också är med i styrgruppen, tycker att det är skönt att det finns siffror på att det har blivit bättre på Nordost.

– Då vet man att det var rätt att gå in i det här projektet. Men det märks också att ungarna är mycket lugnare nu och mer rädda om varandra, säger hon.

Hur länge Projekt Nordost ska pågå är inte bestämt än, men att det blir även 2009 står klart.

Lasse Wennmans mål är ändå på sikt att ”arbeta bort sig själv” och få de boende att sköta allt själva.

– Vi jobbar för att få bort stämpeln som dåligt område. Det kan man bara göra genom att vara ihärdig, säger han.

Annons