Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall start på längdskidor

/
  • DALKULLA. Elsa Carling, Falun, ställde upp i loppet.
  • VALLNING. Lennart Åslund, Hedesunda, vallar skidorna åt dottern Lina, 15 år.
  • INTRESSE. Lennarth Carlsson och hans dotter Mathilda från Valbo är sålda på skidåkning. Mathilda tränar och tävlar regelbundet och Lennarth ska om några veckor åka öppet spår i Vasaloppet.

Det är gnistrande sol och 15 minusgrader. Och framför allt – äntligen finns det spår för längdskidåkning. Såväl barn som vuxna är ute och skidar på Skidstavallen.

Annons

Under lördagen kördes Lilla Gavleloppet på vallen. Lennarth Carlsson, Valbo, har kört en uppvärmningsrunda med dottern Mathilda som ska tävla i åttaårsklassen. I år har Lennart själv bara tränat fem–sex mil på skidor trots att han om några veckor ska åka öppet spår-varianten av Vasaloppet.

– Jag har tränat spinning och joggat. Det går på ren envishet och så har jag tränat mycket skidor i ungdomen, säger Lennarth som gjort Vasaloppet på under åtta timmar.

Mathilda, som tränar ett par gånger i veckan, ska under tävlingen köra 1,2 kilometer.

– En gång när jag körde Kortvasan tog jag upp henne på axlarna vid målgång. Mathilda var väl ett par år, berättar Lennarth.

En bit därifrån vallar hans namne Lennart Åslund, Hedesunda, sina barns skidor.

15-åriga dottern Lina har under vintern tävlat en del i Dalarna. Hon har också åkt lite i Jädraås. Det är kallvalla som gäller.

– Men det glider inte så bra, säger Lina.

Även Lennart Åslund åker skidor. Han ska ställa upp i Kortvasan.

– Vi började åka -02. Det är suveränt, hela familjen kan vara med, säger Lennart vars barn Axel och Alma också tävlar.

Här finns också tävlande från grannlänet Dalarna. Elsa Carling, 7 år, ska åka 600 meter i sin klass.

– Det var inställt i Borlänge så vi åkte hit, säger pappar Robert från Falun.

Det är första helgen som man får ihop snö till skatespår vid anläggningen. Under söndagen planeras att dra skidspår för klassisk åkning.

– Vi har 1 000 medlemmar och ganska många pensionärer som även är här dagtid, säger Ulf Uddbäck, ordförande i Gävle skidkamrater som sköter anläggningen.

Det var inte bara på Skidstavallen det var full ruljangs under lördagen. Många begav sig till backen och spåren i Hemlingby.

– Det är fullt på parkeringen vilket betyder att det är uppåt 1 000 personer på området. Det har det varit de tre helger det funnits snö, säger Marie Nord, arbetsledare i Hemlingbystugan.

Mer läsning

Annons