Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamera installeras på olycksvägen

/
  • Olyckdrabbad vägsträcka. Trafikpolisen Daniel Dackell installerar en fartkamera vid väg 56, i Stav strax söder om Främlingshem. På den vägsträckan har både allvarliga och mindre allvarliga olyckor inträffat de senaste åren, bland annat en dödsolycka januari 2010 och en i december 2010.
  • Här installeras kameran vid Stav utanför Främlingshem.

På tisdagen satte trafikpolisen upp en fartkamera på väg 56 på den plats där ett par från Sandviken miste livet i en trafikolycka i december.

– Vi hoppas att det kommer att sänka hastigheten där, säger trafikpolisen Daniel Dackell.

Annons

Fartkameran är en av de två mobila kameror som trafikpolisen i Gävleborg placerar ut på olika platser där bilarnas hastigheter är ett problem.

Den sattes på tisdagen upp vid Stav nära Främlingshem omkring två mil söder om Gävle. Det var där en tragisk dödsolycka inträffade precis före jul, då ett litet barn miste båda sina föräldrar.

Klagomål har inkommit

– Anledningen är framför allt den senaste olyckan och att det kommit in klagomål på den här sträckan, att det går fort. Vi kommer att köra intensiv bevakning där några månader framåt, sedan kommer kameran att dyka upp då och då, säger Daniel Dackell, den trafikpolis som installerade kameran.

Dubbelt syfte

Syftet är dubbelt. Dels att kamerans närvaro gör att bilister sänker farten. Dels att polisen ska få en bättre bild av vad som sker på sträckan och vilken fart bilar och långtradare håller.

– Det är ett litet test kan man säga.

Enligt beräkningar från Trafiksäkerhetsverket har hastigheterna sänkts med i snitt fem kilometer i timmen på de platser där det finns stationära fartkameror.

Mer läsning

Annons