Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameror ska få slut på stölder och hot

Stölder och hot har blivit allt vanligare på Gävle sjukhus. Nu ska kameror öka säker-heten.

På akuten ska till och med väntrummet övervakas.

– Det blir en ökad trygghet för både personal och patienter, säger brand- och säkerhetschefen Henk Derksen.

Annons

Låsta dörrar och dygnet runt-bevakning av väktare räcker inte.

Problemen med stölder och ovälkomna inkräktare på Gävle sjukhus fortsätter. Det har gått så långt att det blivit ett arbetsmiljöproblem.

– Varje vecka inträffar det situationer där personal utsätts för hot av något slag. Vi har väktare men sjukhuset är stort och de kan inte vara överallt samtidigt, säger Henk Derksen.

För att ytterligare förstärka säkerheten ska övervakningskameror nu sättas upp på utsatta ställen. Länsstyrelsen har gett tillstånd till tio nya kameror.

De flesta sätts upp vid entréer – antingen ytterdörrar eller vid ingången till vårdavdelningar, röntgen och centraloperation.

Ställen där det finns mycket stöldbegärliga sprutor, kanyler och narkotikaklassade läkemedel eller där personalen sitter långt från ingången och inte kan se vem de släpper in.

Värst på akuten

Extra utsatt är det på akutmottagningen där det kan bli stökigt och uppstå hotfulla situationer, speciellt på kvällar och nätter. Där finns sedan tidigare en kamera vid ambulansintaget och vid entrén men nu kommer övervakningskameror även att sättas upp i bland annat väntrummet.

– Det är stor omsättning av patienter på akuten, många som kommer med flera anhöriga. Med kameror är det tryggare för personalen som då kan se tidigare om det börjar bli oroligt i väntrummet, säger vårdenhetschefen Ann-Marie Broqvist.

Kameraövervakning är inte okontroversiellt, speciellt inte på sjukhus där det är extra viktigt att värna om den personliga integriteten. Men länsstyrelsen anser ändå att nyttan av övervakningen överväger eventuella nackdelar.

– Även patienterna har nytta av övervakningen, den skyddar ju även dem, säger juristen Ann-Charlotte Nyman.

Mer läsning

Annons