Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för en badplats i centrala Gävle fortsätter

De ledande politikerna i Bygg- och miljönämnden vill att det ordnas en badplats i centrala Gävle innan nästa mandatperiod, 2014. Riktigt var den ska ligga framgår inte klart, utan beror helt på var vattnet kan komma upp i tillräckligt bra kvalitet.

Annons

Tidigare har bland annat Järnvågspiren vid Alderholmen och Boulognerskogen varit två platser där en eventuell badplats skulle kunna ligga.

Mätningar av vattnet i Gavleån har dock visat sig innehålla alldeles för höga bakteriehalter för att det ska vara säkert att bada i. Och för ett par år sedan fick sandstranden på Gävle Strand byggas om för att förhindra människor från att bada där.

Nu föreslås att kommunen vidtar kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen av e-coli-bakterier, intestinala bakterier, närsalt och metallföreningar uppströms i Gavleån.

– Det är en miljöfråga, därför stödjer jag motionen, säger Dan Lorén (MP).

Enligt honom kan det bli aktuellt med flera badplatser om framtida mätningar visar att det är möjligt. Att vattenkvaliteten ska hinna bli tillräckligt bra på en treårsperiod återstår att se.

Men man föreslår också att kommunen ska följa arbetet som görs i Sandviken för att upprätthålla god kvalitet i Storsjöns vatten.

Mer läsning

Annons