Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan tvingas ta hit vittnen från hela världen

Förundersökningen mot den 53-årige Gävlebon är den första folkmordsutredningen någonsin i Sverige.

Annons

Det handlar om en mycket komplicerad och omfattande process, som kan sluta med en rättgång i Sverige dit både vittnen och målsägande flygs in från hela världen.

Krigsbrottskommissionen som finns under Rikskriminalpolisen består av tio utredare. Just nu ligger allt fokus på misstankarna mot den häktade Gävlebon.

Två tidigare utredningar har lett till åtal och fällande domar, den senaste förra veckan då en kosovoserb fick livstid för en massaker i Balkankriget. Den domen handlade om folkrättsbrott, mord och många andra brott

– Men utredningen mot svenskrwandiern är den första i Sverige om folkmord, säger åklagaren Evamari Häggkvist till Arbetarbladet.

Tidigare har utredningar gjorts om utlämning till andra länder på grund av folkmord. Men den här utredningen sker helt enligt svensk lag och alla utredningsåtgärder sköts av svensk polis. 53-åringen från Gävle är svensk medborgare och kan inte utlämnas.

I en liknande rättegång i Finland valde domstolen där att förlägga rättegången till Rwanda.

– Men det försöker vi undvika. Det blir nog i stället så att de målsägande och vittnen flygs hit, säger Anders Wretling, utredningschef på Rikskriminalpolisen.

Wretling berättar om den speciella problematik som finns kring utredningen.

– Vi utreder händelser för länge sedan i ett annat land. Byggnader och hela byar kan vara borta, och vi kan inte få tillgång till teknisk bevisning som vi brukar. Samtidigt har många av målsägandena och vittnena flytt landet och finns utspridda över hela världen.

Samtidigt måste utredningen följa svensk lag, precis som om brottet begåtts i Sverige.

I någon mån tar man hjälp av polis i andra länder. Men handlar det om ett viktigt vittne åker svensk polis ut och gör förhöret själva.

– Vi har varit i Rwanda och kommer att återvända dit igen. Sådana här utredningar tar väldigt lång tid, säger Wretling.

Ytterligare en dimension är att polisen börjar röra i fruktansvärda minnen som människor har lagt bakom sig.

– De är ofta tacksamma för att vi tar upp brotten. Men det är samtidigt smärtsamt, säger Wretling.

Mer läsning

Annons