Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Valbo kommunalhus bli byggnadsminne?

/

Länsstyrelsen har inlett en utredning om att byggnadsminnesförklara Valbo kommunalhus. Initiativet kommer från en privatperson i Sandviken.
– Det är inte en ointressant fråga, säger Ingela Broström på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Annons

När frågan om att anlägga en ny hälsocentral invid det gamla Valbo kommunalhus diskuterades i somras bestämde kommunens byggnads- och miljönämnd att huset var så kulturhistoriskt intressant att det är värt att skydda. Hälsocentralen hittade man en annan tomt för, där Mio tidigare hade sin möbelaffär.

Kommunen har i stället anlagt en bevarandeplan för Valbo kommunalhus och nu ska länsstyrelsen ta upp frågan om huset är värt att byggnadsminnesförklara. Det är det starkaste skydd en kulturhistoriskt intressant byggnad kan få mot rivning eller förvanskning.

Ingela Broström, handläggare på länsstyrelsens kulturmiljöenhet, ska göra utredningen. Hon tycker att Valbo kommunalhus är intressant eftersom det är ett bra exempel på de idéer som fanns inom funktionalismen på 30-talet om att utnyttja naturen. Det märks inte minst på den lilla tallskog som finns runt huset.

– Det finns knappast någon annan byggnad av den här typen som är byggnadsminnesförklarad, men först måste vi åka dit och titta vad som finns bevarat, säger Ingela Broström.

Länsstyrelsen tror inte att utredningen blir klar under året eftersom flera andra ärenden ligger före på tur att behandlas.

Mer läsning

Annons