Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadensare bygger skateboardpark

/
  • VÅGEN. Mitch Lavoir och Colin Dion från det kanadensiska företaget Newline Skateparks är i Sverige för att anlägga Gävles första skateboardpark. I går arbetade de med att gjuta den 17 meter långa Vågen. Banorna är av röd och svart betong. ”Vi färgar betongen med röd mineralfärg och svart krita”, förklarar Colin Dion.
  • Betongen slätas ut med spatlar. Den tegelröda färgen kommer från mineraler som bryts ur marken.

Äntligen ska Gävle få en skateboardpark.
Tre experter från Kanada är på plats för att designa och gjuta ramper på Gävle strand.
– Det blir Sveriges coolaste skatepark, lovar Ricky Morelli, parkplanerare på tekniska kontoret i Gävle.

Annons

Arbetet pågår för fullt med den nya skateboardparken på Gävle strand. Den är designad av företaget New Line Skateparks från Kanada och de har utgått från Gävleskejtarnas egna önskemål.

– Vi växte upp i samma stad som Ricky, i Langley, Kanada. Han kontaktade oss för det här projektet. Vi reser runt i världen och designar skateparker men det här är första gången som vi är i Sverige, säger betongspecialisten Nick Dion.

Inlines och BMX

Det blir en så kallad skateplaza med sju olika ramper som quarterpipes, murar, parkbänkar och en 17 meter lång ramp som kallas Vågen. Den finns inte någon annanstans i Sverige, enligt Ricky Morelli.

Ramperna är även avsedda för inlines och BMX. För att skapa en äkta parkkänsla ska skateboardparken omges av buskar, träd och perenner. Ramperna gjuts i färgad betong, röd och svart. De ska lysas upp av markbelysning.

Ett konstverk

– Det blir snyggt, som ett konstverk. Den röda färgen smälter in här eftersom den har samma röda nyans som hamnmagasinen, säger Ricky Morelli.

Arena för multisport

Parken ligger mellan Gevalia och det nybyggda bostadsområdet på Gävle strand. I anslutning till skateboardparken ska det även byggas en utomhusarena för multisport, till exempel basket, bandy och fotboll.

Invigning i september

– Det är viktigt att parken inte ligger långt utanför stan i något gammalt industriområde. Då blir det lätt mycket klotter och ett tillhåll för missbrukare, säger Ricky Morelli.

Betongen behöver vila för att hålla länge och därför sker invigningen inte förrän i september. Gävles skejtare har väntat länge på att få en egen skateboardpark och Ricky Morelli tackar för deras tålamod.

Inget namn klart

– Ibland kan det vara bra att avvakta för att hitta rätt plats. Alderholmen är perfekt. Det ligger centralt och kan bli en mötesplats för ungdomar från Öster, Gävles strand och hela Gävle.

Vad parken ska heta är ännu inte klart, Pirates Plaza är ett namn som föreslagits, men Ricky Morelli funderar på att utlysa en namntävling.

Mer läsning

Annons