Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos för pendlare på ny busslinje

/
  • HAR FÅTT NOG. Louise och Josefine Lander är trötta på busskaoset efter fyra dagar, sedan nya 91:an började trafikera sträckan Valbo–Sandviken.
  • MISSNÖJD RESENÄR.

Sedan i söndags är turen mellan Bomhus och Sandviken uppdelad i två busslinjer, med övergång i Valbo. Efter fyra dagar är missnöjet redan stort bland bussresenärerna.
– Det här är busskaos, säger Josefine Lander, Forsbacka.

Annons

Busskurerna är fulla med folk som väntar på anslutningsbussar vid Valbo köpcentrum. Här är det tänkt att resenärer från Sandviken-hållet ska kunna ansluta smidigt till Gävle-bussen, som ska gå samtidigt som bussen från Sandviken kommer. Från Gävle är det, enligt tidtabell, 15 minuters väntetid för att åka vidare mot Sandviken.

Men linjerna drabbas av förseningar. Bussen från Sandviken, som just den här turen har startat i Järbo, är 11 minuter sen när den ska vända och köra tillbaka. En kvinna som kliver på frågar om hon kommer hinna till anslutningsbussen i Sandviken. Chauffören Anders Karlsson ska ringa och höra om den andra bussen kan vänta.

Den här gången beror förseningen på ett vägbygge i Järbo, enligt honom. Sedan de nya turerna började gälla har han fått höra en del klagomål.

– Det känns så där. Man kan inte göra så mycket åt det, säger Anders Karlsson.

Forsbackabon Josefine Lander och hennes syster Louise berättar att det har varit förseningar och missade anslutningar i stort sett varenda tur de åkt sedan i söndags. Deras mormor missade en akut tandläkartid när bussen var sen. Själv åker Josefine Lander hem tidigare från sin pojkvän i Gävle för att slippa vänta i Valbo under sena kvällar när köpcentret är stängt.

Hon blir stressad av att åka in till Gävle, dels på grund av bytet men också av den irriterade stämningen på bussen.

– Folk är aggressiva och man blir som en spänd energiklump, säger Josefine Lander.

Omläggningen av busstiderna är tänkt att förhindra förseningar. Men hittills ser det bara ut att ha blivit värre, åtminstone för de som pendlar till eller från Forsbacka.

– De struntar totalt i oss som bor i Forsbacka. Vi är ändå 3 000 personer, säger Josefine Lander.

Mer läsning

Annons