Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos och seriekrock på E 4

/
  • Tre bilar körde bakifrån in i varandra på Kaserngatan i Gävle vid lunchtid på fredagen. Ingen av personerna i bilarna skadades allvarligt.
  • Trafikkförhållandena var myhcket svåra i snöfallet.

Kaotiskt.

Så kan trafikläget under fredagen sammanfattas. Polis, räddningstjänst och bärgare fick rycka ut på den ena trafikolyckan efter den andra. På E 4 norr om Gävle var det totalt stopp under hela kvällen.

Annons

– I princip är det en enda lång trafikolycka mellan Gävle och Tönnebro, sade Göran Lyrberg, vakthavande befäl på polisen i Gävle på eftermiddagen.

Minst 50 bilar, kanske uppåt 100, var inblandade i olyckor på E 4 mellan Gävle och Söderhamn på fredagen. Olyckor rapporteras också från bland annat riks 80.

Vid klockan 21 kolliderade två bilar på riks 80 i höjd med Kungsgården. En 33-årig kvinna fick föras till sjukhus med ambulans.

Strax före 18 kolliderade en taxi och en buss på Högbovägen. Passageraren i taxin, en 80-årig man från Edsbyn, klagade över smärta i en axel och fördes till sjukhus för kontroll.

Mirakulöst nog har det inte rapporterats om några allvarliga personskador. Vid 20-tiden på fredagskvällen hade sammanlagt 17 personer sökt sjukvård på Gävle sjukhus efter trafikolyckor. Tio av dessa hade redan kunnat lämna sjukhuset medan flera ännu väntade på röntgensvar.

Endast en patient behövde läggas in.

Först vid 23-tiden på kvällen beräknade polis och räddningstjänst att E 4 åter kunde öppnas för trafik i båda körfälten. Då hade det varit stängt mellan Axmartavlan respektive Hagsta och Gävle norra i minst sju timmar.

På eftermiddagen räknade polisen med att det låg ett 20-tal bilar i diket som väntade på bärgning.

En av olyckorna där vägen stängdes av var vid elvatiden vid Tönnebro, en kökrock med två bilar inblandade. Klockan ett skedde sedan ytterligare en trafikolycka strax norr om Gävle, en singelolycka i södergående vägbana.

Halv två skedde ytterligare en trafikolycka strax norr om Gävle som ledde till att E 4 stängdes av, enligt uppgift var en lastbil och två personbilar inblandade i den. Vid tretiden hade trafiken börjat rulla igen förbi den olyckan, men långsamt.

Två bilar krockade i Sätra under fredagsförmiddagen efter att ha bromsat för ett snöröjningsfordon. En 21- årig man bromsade för att väja och kom över i mötande körfält där han krockade med en mötande bil. I den bilen färdades en 32-årig kvinna och ett barn.

Både kvinnan och barnet fördes med ambulans till sjukhus efter nacksmärtor och ont i ett knä. Den 21-årige mannen skulle själv uppsöka hälsocentral för kontroll.

Mer läsning

Annons