Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartor ska rädda dricksvattnet vid utsläpp

/
  • Marcus Ottosson visar i den digitala kartan hur man kan se olika risker nära en vattentäkt. Det går till exempel att se gamla bensinstationer, brunnar, och annat som kan utgöra en risk vid bränder eller farliga utsläpp.
  • Lena Blad visar en pappersversion av sårbarhetskartan, som ska hjälpa räddningstjänsten vid risk för föroreningar nära vattentäkter. I bakgrunden står skaparna, Marcus Ottosson och Tomas Nyström, och bredvid, Jennie Marcusson från räddningstjänsten.
  • Lena Blad är utrednings- och projektchef på Gästrike vatten och har deltagit i arbetet med att ta fram de nya kartorna.

Föroreningar vid en vattentäkt kan slå ut hela kommunens dricksvatten.

Det kan räcka med en trafikolycka, och då krävs snabba beslut om åtgärder innan det är för sent.

Med nya digitala kartor kan räddningstjänsten nu snabbt bedöma riskerna och sätta in rätt åtgärd.

Annons

– Vi har haft kartor tidigare som avgör var det varit fara, men inte haft så bra koll på hur jordlagren ser ut. Skillnaden nu är att vi själva kan sätta in åtgärder på en gång, säger Jennie Marcusson, brandingenjör i Gävle.

I de nya kartorna kan man alltså utläsa olika sårbarhetsgrader vid vattentäkterna. Till exempel är det större fara i områden med grusmark eftersom en förorening där tar sig igenom marken fortare. Mörkrött på kartan signalerar stor risk.

De nya kartorna är framtagna av Gävleborna Marcus Ottosson och Tomas Nyström som ett avslutande projekt i deras utbildning i geografiska informationssystem.

Hittills är bara vattentäkterna vid Hedesunda och Årsunda utstuderade, men det finns förhoppningar om att hela kartlägga hela Gästrikland.

Från och med 1993 är hela vattenförsörjningen för Gävle, Valbo och Hille baserad på uttag av grundvatten ur Gävle- Valboåsen.

Kringliggande riksväg 80 och väg 56 är därför riskområden.

Mer läsning

Annons