Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärvare för mjölkbönder

/

Mejeriföretaget Milko höjer mjölkpriset och ger bönderna mer betalt. Men några sådana planer har inte Gefleortens mejeriförening med ett 90-tal anslutna mjölkbönder i Gästrikland och Norduppland.

– Vi har fått lov att sänka avräkningspriset till bönderna. De får nästan tio procent mindre betalt än för ett år sedan, säger Per Blomquist, vd i Gefleortens mejeriförening med huvudkontor och mejeri i Gävle.

Annons

En allt tuffare konkurrens, inte minst på den lokala marknaden, har pressat priserna.
– Det är väldigt kärvt ute på gårdarna, även om våra bönder har klarat sig bättre än exempelvis de som är anslutna till Arla, säger Per Blomquist.

Som Arbetarbladet berättat tidigare har jätten Arla försökt slå sig in på Gävlemarknaden. Konsum Gävleborg var på väg att ge Arla ensamrätt på mjölk i butikerna. Men efter kraftiga protester och uppmärksamhet i media valde Konsum att behålla Gävlemjölken på framskjuten plats i butikerna.

Flera butiker har dock valt att sälja mjölk från Gefleortens konkurrenter. Det gäller bland andra tyska Lidl och nyöppnade City Gross i Hemlingby.
– Det är hård strid om marknadsandelarna, konstaterar Per Blomqvist som menar att mjölken egentligen är för billig i dag.

Antalet aktiva mjölkbönder minskar med 6–7 procent om året. Sedan 1997 har antalet bönder i föreningen minskat från 245 till 94.
De som blir kvar bygger ut sina gårdar för att få bättre ekonomi. Under det senaste året har Gefleortens invägning av mjölk inte minskat trots färre bönder.

Gefleortens mejeriförening försöker skaffa nya affärer för att få mer intäkter. En ökad del av mjölken säljs som så kallad EMV, butikskedjors egna märkesvaror, och mejeriet gör också allt mer legojobb.
Ekologiska mjölkproduker ökar också.

Per Blomquist vill av konkurrensskäl inte avslöja hur mycket Gefleortens anslutna bönder får betalt för mjölken.
– Vi ligger på övre halvan jämfört med andra mejerier, menar han.

På måndagen berättade Skånemejerier att man höjer priset till bonden med 20 öre litern.
Milkos prishöjning i butikerna gäller den så kallade landskapsmjölken, det vill säga att mjölk som garanterat kommer från hälsingebönder om den säljs i Hälsingland.

Mer läsning

Annons