Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katamaranbygge tog 15 år

/
  • sjösattes i går. Den åtta gånger fem meter stora katamaranen tog 15 år att bygga och sjösattes i går vid Nyhamn. Byggaren Hans Wigö och hans bror Håkan tror att det är den enda katamaran i landet som har ritats, gjutits och byggts av en privatperson.
  • sjösattes i går. Den åtta gånger fem meter stora katamaranen tog 15 år att bygga och sjösattes i går vid Nyhamn. Byggaren Hans Wigö och hans bror Håkan tror att det är den enda katamaran i landet som har ritats, gjutits och byggts av en privatperson.

Hans Wigö från Strömsbro har byggt på sin katamaran i 15 år. Nu är den äntligen klar och i går sjösatte han den vid Nyhamn på Alderholmen.
Drömmen är att segla med familjen till Medelhavet.

Annons

– Det har kommit lite hus och barn emellan, så det tog lite längre tid än vad jag trodde från början, säger Hans Wigö och lutar sig mot sin fem gånger åtta meter stora skönhet där den ligger vid den nya flytbryggan i Nyhamn.

Enligt uppgift är det den största båten av modellen katamaran som ritats, gjutits och byggts av en privatperson. Ritningarna började Hans med redan 1992. Sedan den har det gått åt tusentals timmars jobb för att färdigställa katamaranen och Hans har haft stor hjälp av brodern Håkan Wigö.

Femte katamaranen

– Jag har haft fyra katamaraner tidigare och tycker att de har en bra prestanda. Om jag skulle ha byggt en lika bra kölbåt hade den behövt vara dubbelt så lång, säger Hans Wigö.

I 15 års tid har katamaranen vuxit fram i ett tillfälligt båthus på Hans Wigös tomt vid huset i Strömsbro.

Huset var bara aningen större än båten och fick rivas för att överhuvudtaget kunna lyfta ut båten. Sedan kördes den på lastbil till Nyhamn där en gigantisk kran sjösatte skönheten på tisdagsmorgonen.

Tomt skal

– Det är klart att vi har tvivlat många gånger på om den skulle bli klar, men nu känns det bara bra. Jag vet i alla fall ingen annan i Gästrikland som har fullföljt något liknande projekt.

Under dagen transporterades båten ut till hamnen vid Huseliiharen där den ska ligga. Där ska även den 14 meter höga masten och all inredning komma på plats. Just nu är de två skroven och utrymmet emellan mest ett tomt skal, men det ska bli sex kojplatser, ett litet pentry och en toalett. Bara materialet till Hans Wigös katamaran har kostat 250 000 kronor.

Tur i skärgården

Så småningom har Hans Wigö tänkt ta med familjen ned till Medelhavet på sin katamaran.

 

Men i sommar nöjer han sig med en tur ned till Stockholms skärgård.

 

– Vi får prova oss fram och se vad den går för. Men solfångarna på skrovet sköter strömförsörjningen så det gör ju att man kan ligga ute långa perioder, säger Wigö.

Mer läsning

Annons