Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina ska in och pyssla i Hemlingby

/
  • TRÄFFAS I HEMLINGBY. Katarina Nielsen har varit med på två av träffarna i Hemlingby. ”Vi har grillat korv, druckit kaffe, varit med fåren och åkt med häst”, berättar hon, här tillsammans med Ulrika Häggmark, som är skötare på Vendelsgården.
  • MYSER I STUGAN. Lena Axelsson och Ingrid Grip är två av deltagarna som har nappat på studiecirkeln med besök i Hemlingby. ”Det är alltid bra att komma ut lite”, säger Lena Axelsson, som bor på gruppboendet Nygården i Gävle.

Vid fyra tillfällen under året har psykiskt funktionshindrade från olika gruppbostäder i Gävle träffats i Hemlingby. Omvårdnad lovordar samarbetet med Kultur & fritid.

– Det är jättebra, att få träffa djur. Jag gillar hästen Bertha, säger Katarina Nielsen, en av åtta deltagare.

Annons

Tyvärr var hästen Bertha sjuk i går, och den planerade turen fick ersättas av fyrhjulingar. Men avslutningen i Jannes Fäbod i Hemlingby genomfördes som planerat, med julpyssel och korvgrillning.

Upplägget med aktiviteter i form av en studiecirkel där kommunens förvaltningar samarbetar får beröm av Anna Modin, verksamhetschef på omvårdnad.

– Det som känns positivt är att det verkligen behövs meningsfull kultur- och fritidsverksamhet för den här målgruppen, för att bryta isoleringen, och som ett steg att sedan komma ut mer till egna aktiviteter, säger hon och berättar att de flesta som bor på kommunens gruppboenden för personer med psykisk funktionsnedsättning har någon psykosdiagnos.

Att just träffarna i Hemlingby – där deltagarna bland annat har fått träffa lamm, får och hundar – har varit ovanligt lyckad bekräftar också Daniel Skoog, chef på Fleminggatan 13 och Markhedens gruppbostad.

– Personer som aldrig har varit med tidigare har varit med här. Just aktiviteter utomhus gör nog att det inte är lika skrämmande. Jag hoppas att det blir mer av det här, säger han.

Som mest har det varit åtta deltagare, men på avslutningen var det fyra.

Katarina Nielsen kom till Hemlingby med personal från serviceboendet, men har även börjat åka och träna på Friskis & Svettis på egen hand.

– Jag brukar styrketräna och motionscykla. Man mår så mycket bättre när man tränar och träffar folk, säger hon.

Mer läsning

Annons