Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killar stöps i Machofabriken

/
  • VÅGA VARA DIG SJÄLV! ”Vuxna kvinnor har länge talat med unga tjejer om roller och förväntningar. Vi vuxna män måste också börja tala med unga killar, de behöver det”, säger Pelle Ullholm från RFSU.

På biblioteket i Gävle uppmärksammades i går Toleransdagen på temat Manlighet.

En av föreläsarna var Pelle Ullholm från RFSU.

– Unga killar tror att de förväntas vara på ett särskilt ”manligt” sätt. Men de uppskattar att rollen ifrågasätts, säger han.

Annons

Pelle Ullholm har sedan 2001 jobbat med att prata med killar om mansrollen, hur de förväntas bete sig enligt normerna och hur betungande det är för dem.

En enkel övning säger mycket om hur förväntningarna skiljer sig från hur man egentligen vill vara.

– När jag frågar dem om bra egenskaper hos en person kommer alltid ordet ”snäll” högst upp på listan. Men frågar jag vad som är bra egenskaper hos en man är ordet ”snäll” inte ens med, berättar Pelle Ullholm.

Han försöker få killar att förstå att förväntningarna är en kulturell konstruktion som går att förändra. De måste inte ”spela över” i klassrummet, alltid vara kåta eller lyssna på hårdare musik än tjejer.

– Det är en dominant manlighet som leder till maktobalans mellan killar och tjejer, en av orsakerna till våld och övergrepp.

– Unga killar tror att de måste anpassa sig för att tolereras som män, till exempel rättar de till stilen om någon säger att de går ”bögigt”. Men när vi börjar prata uppskattar killarna att schablonerna ifrågasätts, menar Pelle Ullholm.

Mer läsning

Annons