Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurgchef slutar efter hård kritik

/

Chefen för kirurgin i Gävleborg slutar.

Hård kritik från kirurger i Hälsingland bidrar till att Ulf Öhrvall lämnar chefsjobbet i förtid.

Annons

För fem år sedan blev Ulf Öhrvall chef för kirurgkliniken på Gävle sjukhus och sedan alla länets kirurgkliniker slogs ihop till en har han även ansvarat för verksamheten i Hälsingland.

Tanken var att ha skulle sitta kvar till sista december 2013. Men nu är det bestämt att han ska sluta i förtid nästa vår.

– Det är ett gemensamt beslut. Jag har haft en diskussion med min chef, jag har funderat över sommaren och kommit fram till detta, säger Ulf Öhrvall.

En starkt bidragande orsak är den turbulens som varit i Hälsingland efter beslutet att koncentrera all ändtarmskirurgi till Gävle. Skälet var att granskningar visade att kvaliteten på operationerna i Hudiksvall var sämre än i Gävle.

Men i Hälsingland väckte det upprörda känslor, livlig debatt och Ulf Öhrvall fick utstå mycket hård kritik.

– Man har gett sig på mig som person. Jag har hängts ut som en skurk trots att jag bara vill skydda patienten från att skadas. Patienter ska inte behöva riskera sämre vård av lokalpatriotiska skäl, säger Ulf Öhrvall.

– Det är tufft att vara chef för kirurgin och vi har kommit fram till att det är dags för en annan att ta vid, säger operationsdivisionens chef Kjell Norman

För att hinna rekrytera en ny chef och för att hinna avsluta pågående arbete med patientsäkerhet och chefsintroduktioner kommer Ulf Öhrvall att vara kvar till sista februari.

Mer läsning

Annons