Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell ramlade tio gånger på sju månader

/
 • Varvade. Innan Kjell Sjöberg flyttade till Björkegrenska gården bodde han växelvis hos sin hustru och på korttidsboendet Fleminggatan 11.
 • Hemma. Kjell i hustruns bostad, innan flytten till Björkegrenska gården.
 • Fick sys. Redan fem dagar efter att Kjell Sjöberg flyttat in på Björkegrenska gården var han i behov av läkarvård efter att ha ramlat och slagit i huvudet.
 • med glimten i ögat. Kjell en kort tid innan han dog. Det här var sista gången han vårdades på sjukhus.
 • missnöjd med björkegrenska i gävle. Lillemor Nordlöf är kritisk till                den omsorg hennes styvpappa fick under tiden på Björkegrenska gården. ”De anställda gjorde säkert så gott de kunde, men bemanningen var för låg”, säger hon.

Kjell Sjöberg levde sina sista sju månader på Björkegrenska gården i Gävle.
Under den tiden ramlade han och slog sig tio gånger och fick vid flera tillfällen sjukvård för sina skador.
– Jag tycker att bemanningen är alldeles för låg, säger Kjells styvdotter och gode man Lillemor Nordlöf.

Annons

Kjell var en aktiv människa innan han blev dement. Han jobbade som förman på Ahlsell, hade ett rikt umgänge och tyckte om att dansa.

En bit in på 2000-talet kom sjukdomen smygande och han blev i allt större behov av omsorg. Kjell var gift med Lillemors mamma och Lillemor tog hand om båda i flera år innan hon och modern i slutet av 2007 beslutade sig för att Kjell behövde komma till ett särskilt boende.

Då hade Kjell haft en plats för avlastning på ett av kommunens specialboenden för dementa, Fleminggatan 11, ett år. Där bodde han växelvis två veckor, och sedan två veckor hemma.

– Det fungerade alldeles utmärkt, säger Lillemor.

Enligt henne började problemen när Kjell flyttade in på privatdrivna Björkegrenska i december 2007.

I den dagbok hon skrivit över Kjells sista år präglas anteckningarna allt mer av kritik ju längre tiden går.

Men framför allt i början finns också många glädjestunder med:

Redan dagen därpå ramlade Kjell och slog sig. Han fick ett sår i huvudet ihopsytt på sjukhuset.

På juldagen var det dags igen. Kjell föll på nytt. Lillemor ifrågasatte bemanningen: På natten finns tre anställda för 60 boende på sju avdelningar.

– Kjell tog vattendrivande medicin och gick upp på nätterna för att kissa. Men han hittade inte toan utan kissade där han stod, hittade sedan inte tillbaka till sängen, och ramlade. Ibland gick han in till andra boende och tog tag i dem. Han trodde att det var mamma och ville ha hjälp, berättar Lillemor.

Hon är kritisk till andra delar av omsorgen också. Bland annat att personalen inte matade honom med vatten när han nekade till att ta upp glaset, och att det var smutsigt i rummet.

Och fallen fortsatte.

Kjell fick en ”extra resurs” i några veckor, det innebar bland annat att det fanns personal hos Kjell hela natten.

– Under den tiden var det jättebra, säger Lillemor.

Men tillsynen trappades senare ned.

Det hölls flera möten mellan Lillemor och Björkegrenska. Under en träff med cheferna 11 februari läste Lillemor upp de dagboksanteckningar som gjorts och fick till svar att de tog åt sig kritiken. Mötet avslutades med kramar.

Men fallen fortsatte, och i början av april ramlade han så illa att han bröt höften. Det tog 15 timmar innan han kom till sjukhuset och fick hjälp.

Lillemor lämnade över dagboken till vikarierande verksamhetschef och ville ha skriftliga kommentarer till den. Hon tryckte på flera gånger under våren för att få en reaktion. I juni fick hon veta att dagboken ”kommit bort”.

Kjells hälsotillstånd försämrades nu snabbt, han blev allt tröttare. Kroppen sviktade och 9 juli avled han, 83 år gammal.

Lillemor är i efterhand frustrerad och ledsen.

Hon har lämnat en anmälan och bifogat en kopia på dagboken till Gävle kommun för att få en reaktion.

– Jag blev uppringd av omvårdnadsnämndens ordförande Vivianne Sundqvist före jul och hon skulle vidarebefordra ärendet. Men sedan har jag inte hört något, säger Lillemor Nordlöf.

Mer läsning

Annons