Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för del ett av whiskybyn

/
  • Whiskylager. Den nya lagerbyggnaden som nu har fått bygglov ska stå klar efter årsskiftet. Lagret ska vara övertäckt med ett metertjockt jordlager för att hålla en lagom temperatur. I huvudbyggnaden ingår en besöksdel och de små ”vindskuporna” är ventilations- och ljusinsläpp. På bilden är lagret mer utbyggt än vad bygglovet nu tillåter.

Mackmyra Whisky AB har fått bygglov för ett whiskylager i Västra Kungsbäck.
Det är första delen av den stora satsning whiskyproducenten vill göra i området.

Annons

– De har tittat över hela Europa så det är stort att de har valt oss, säger bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren (S).

Som Arbetarbladet tidigare berättat planerar Mackmyra whisky att bygga en stor anläggning för en halv miljard kronor i Västra Kungsbäck. Destilleri, buteljering, biobränsleanläggning, hotellstugor, besökscentrum och viltrestaurang är några av sakerna som planeras. Kommunens programutredning för området ska upp till beslut i kommunfullmäktige i juni, men redan nu har byggnads- och miljönämnden godkänt bygglov för den första delen i projektet. Det är ett underjordiskt lager med en besöksdel på totalt 250 kvadratmeter.

– Det är det första steget i whiskybyn och en del av helheten. Samtidigt fungerar lagret för sig själv också, som ett Gävlelager som är lätt att besöka, säger Jonas Berg, projektledare för whiskybyn och medgrundare till Mackmyra Whisky AB.

Redan i sommar sätter bygget av lagret, som beräknas kosta omkring 5 miljoner, i gång. Byggtiden är beräknad till ett halvår och invigningen är planerad till någon gång i vår. I samband med Mackmyra Whiskys bolagsstämma 6 juni börjar försäljningen av de små faten på 30 liter vardera som ska finnas i lagret.

Politikerna i nämnden var positiva till bygglovet, som inte krävde någon detaljplan. Lagret räknas som en mindre byggnad på landsbygden och är jämförbar med Eje Berglunds fyrverkeribyggnad som fått bygglov i samma område sedan tidigare. Tanken är att lagret ska kunna byggas ut, men innan resten av planerna för whiskyanläggningen kan förverkligas krävs en ny detaljplan. Kommunen påbörjar det arbetet i höst.

Annons