Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knapp viktigare än statsministern?

/
  • Ann-Margret Knapp (S) skulle egentligen inte vaccineras förrän vecka två nästa år men hon vaccinerades redan i förra veckan.

Socialstyrelsen är kritisk till att landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) och landstingsdirektör Svante Lönnbark har fått gå före i vaccinationskön i Gävleborg.

Annons

I Gävleborg pågår just nu vaccinationen av skolbarn och sjukvårdspersonal. Enligt landstingsdirektör Svante Lönnbark räknas landstingsråden och oppositionsråden som administrativ vårdpersonal och har därför fått gå före i vaccinationskön.

– Det var en ny definition. Enligt våra rekommendationer ska man i första hand prioritera de medicinska riskgrupperna och hälso- och sjukvårdspersonal. Det har inte varit någon diskussion om att administrativ personal ska ingå där, vad jag vet. Men det är en bedömning som varje landsting får göra, säger Agneta Holmström, tillförordnad enhetschef på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Johan Adolfsson på landstingets presstjänst tycker inte att det är konstigt att landstingets toppolitiker räknas med som sjukvårdspersonal.

– I händelse av en pandemi när krisledningen aktiveras, vilket kan ske inom kort, då måste politikerna vara vaccinerade. Krisledningsnämnden är landstingsstyrelsen och de fattar beslut om hur vi prioriterar om resurserna.

Men Socialstyrelsen håller inte med om det resonemanget.

– Skulle de vara viktigare än andra administrativa tjänstemän, exempelvis regering och riksdag? Ingen av dem har vaccinerat sig än, inte ens statsministern. Det finns många som fattar viktiga beslut, säger Agneta Holmström.

 

 

Mer läsning

Annons