Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köerna till vården kortade

/
  • Kraftig förbättring. Glada och nöjda representanter för landstinget berättade på torsdagen att landstinget Gävleborg är näst bäst i landet när det gäller hur stor del av patienterna som får en operation inom 90 dagar. Johan Hansson, vårdenhetschef för kirurgiläkarna, Elizabeth Lundh, vårdenhetschef på kirurgmottagningen, Maria Wickström, vårdgarantisamordnare, Eva Tjernström, landstingsråd (S), Hannah-Karin Linck, landstingsråd (C) och Jan Woxberg, projektledare för landstingets tillgänglighetssatsning.
  • Operationskön kort. För tre år sedan hade 3 000 patienter köat mer än tre månader till operation. I dag är siffran 281.

Landstinget Gävleborg får 43 miljoner från staten för att de lyckats korta vårdköerna.

Annons

Vid årsskiftet var det bara 4 procent av de patienter som väntade på operation eller annan behandling som väntat mer än tre månader. Det är näst bäst i landet.

För tre år sedan fanns nära 3 000 patienter i länet som köade till operation och hade väntat mer än tre månader. Vid det här årsskiftet var motsvarande siffra 281 patienter. Även antalet patienter som väntar på sitt första besök hos specialist minskade under samma period, från omkring 3000 personer till omkring 1000 personer.

”Vi är stolta”

– Det är jätteroligt. Vi är mycket stolta över vad medarbetarna lyckats åstadkomma, säger landstingsrådet Hannah-Karin Linck (C), som var med när landstinget presenterade siffrorna på en presskonferens på torsdagen.

Sjukhusen i Gävle hinner operera och ta emot fler patienter nu än för ett par år sedan. Det beror till stor del på bättre planering, att man jobbar på nya sätt.

– Vi kan till exempel ha en vecka då vi tar massor av patienter med åderbråck. Då hinner vi fler besök per timme än i normala fall, säger Elizabeth Lundh, vårdenhetschef på kirurgmottagningen.

Jobbat extra

Personal har även jobbat extra, läkare har hyrts in och en del vård har köpts från andra vårdgivare.

Men det är också så att en del personer kunnat plockas bort från väntelistorna. Folk som inte längre behöver behandling, men också en del som inte uppfyller kriterierna för landstingskirurgi. Det kan vara allt från plastikkirurgi till överviktsoperatioiner, då behoven inte alltid är sådana att landstinget bekostar ingreppen.

– Vi har gjort en utbildningsinsats mot primärvården. Det är ju ingen idé att de remitterar andra patienter än de vi kommer att sätta upp för operation. Vi får färre remisser nu, och bättre förberedda. Vi ägnar tiden åt dem som verkligen behöver specialistvård, säger Johan Hansson, vårdenhetschef för kirurgiläkarna.

Stimulansbidrag

Kömiljarden är ett stimulansbidrag som staten delar ut till de landsting där minst 80 procent får vård inom en viss tidsgräns. För operationer är det 90 dagar. Halland lyckades bäst och Dalarna sämst. Gävleborgs 43 miljoner innebär 157 kronor per invånare, vilket gör att länet hamnar i mitten av listan. Mätningarna som fördelningen grundar sig på gjordes en period i våras och en i höstas. Men sedan dess har Gävleborg minskat köerna ytterligare.

Även för 2011 finns en kömiljard, men då gäller det att patienterna ska ha fått vänta högst 60 dagar.

Mer läsning

Annons