Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal tar strid mot Frösunda

Åke Erikssons 280 arbetstimmar i månaden är för mycket. Det anser facket Kommunal som nu begär tvisteförhandling med Frösunda.

Annons

– Vi kallar till tvisteförhandling när vi anser att arbetsgivare brutit mot kollektivavtalet, säger Mari Schönning på Kommunal Gävleborg.

Tidigare i sommar har Arbetarbladet berättat om Åke Erikssons höga arbetstider som anhörigvårdare hos Frösunda. Nu går Kommunal vidare med ärendet och kallar assistansbolaget till tvisteförhandling.

– Det vi har tittat på i första hand är att han jobbat för många timmar och inte fått riktig ersättning för övertiden, säger Mari Schönning.

– Men vi har inte preciserat vad som har gjorts fel utan kan lyfta fram fler saker om de dyker upp.

En tvisteförhandling går till så att facket lägger fram sin syn på vad saken och sedan får arbetsgivaren bemöta det. Kommer facket och Frösunda inte överens efter tvisteförhandling skickas ärendet vidare till Kommunal centralt, och är man fortfarande inte överens hamnar det hos Arbetsdomstolen.

Att ärenden går till tvisteförhandling är inte jätteovanligt, berättar Mari Schönning.

– Vi skickar något ärende i månaden till central förhandling men det mesta försöker vi lösa lokalt.

Frösundas vd Göran Fredriksson tar tvisteförhandlingen med ro.

– Det är inget som förändrats i ärendet utan vi kvarstår att det varit mycket svårt att bemanna uppdraget. Vi anser också att Åke arbetade för mycket och var tvungna att göra något åt det och då fanns bara en uppsägning av avtalet, säger han.

Mer läsning

Annons