Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Bemanningen tillräcklig

– Bemanningen är tillräcklig, säger Anette Falk som är chef för kommunens särskilda boenden.

Annons

Gävle kommun har 325 demensplatser spridda på elva olika äldreboenden. I Socialstyrelsens riksomfattande rapport Äldreguiden hamnar Gävle personaltätheten lite över genomsnittet.

– I snitt har vi en bemanning på 0,71 årsarbetare per kund på våra demensavdelningar. Fleminggatan är vår specialenhet för dementa och där ligger snittet på 1,18 årsarbetare per brukare, säger Anette Falk.

– I perioder kan vårdbehovet öka och då sätter vi in extra resurser. Det finns ett särskilt demensteam med läkare och sköterskor som kan rycka ut om det behövs.

Hon anser att bemanningen är tillräcklig.

– Det kan förstås hända att någon behöver gå ifrån och då kan en anställd bli ensam på ett våningsplan med flera brukare.

Vivi-Anne Sundqvist, S-ordförande i omvårdnadsnämnden, betonar att verksamheten ska styras av behovet. Men hon medger att omvårdnad har haft tuffa sparkrav på totalt 50 miljoner kronor.

– Det har varit lågkonjunktur och vi har fått mindre statsbidrag. Vi har sparat 22 miljoner kronor på våra särskilda boenden.

Hon menar också att mer personal inte alltid är den enda lösningen.

– Det är en utförarfråga. Vad behöver kunderna och vad utför vi? Hur ser kvaliteten ut på vården? Vi gör uppföljningar och undersöker om det finns avvikelser. Kan vi inte hålla det vi har lovat måste verksamheten signalera till oss om att de inte har rätt bemanning.

Mer läsning

Annons