Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen klarade inte ordna särskilt boende

Gävle kommun klarar inte av att erbjuda äldre och funktionshindrade särskilt boende inom skälig tid.

I somras hade 34 personer väntat mer än tre månader på ett boende eller ett stöd de hade rätt till.

Annons

Det kan handla om en plats på ett äldreboende, eller en gruppbostad för funktionshindrade.

Just nu är det flera psykiskt funktionshindrade personer som kan tvingas vänta betydligt längre än de tre månaderna på att få flytta in i ett särskilt boende.

– Vi har inte tillräckligt många lediga platser, och det är lite svårt att planera. För ett år sedan hade vi många lediga platser. Men vi planerar att starta ytterligare ett gruppboende, säger Lena Isokivelä, tillförordnad uppdragschef inom Omvårdnad Gävle.

– När det gäller handikappomsorgen är det flera personer som har fått erbjudande men har tackat nej för att man vill till en speciell adress, säger Lena Isokivelä.

Äldre personer som har beviljats en plats på ett särskilt boende inom äldreomsorgen brukar Gävle kommun i genomsnitt kunna erbjuda en plats inom två månader och 10 dagar.

– I sommar har det tagit lite längre tid att ordna med utflyttning och inflyttning på grund av semestrar, det kan vara förklaringen, säger Lena Isokivelä.

Sedan 2008 är kommunerna rapportera till Socialstyrelsen om beviljade insatser som inte har verkställts inom tre månader efter beslut.

Om Socialstyrelsen bedömer att insatsen inte har gjorts inom skälig tid har man skyldighet att ansöka hos länsrätten som kan utdöma böter.

Mer läsning

Annons